Waarom doet mijn paard niet wat ik wil?

Waarom doet mijn paard niet wat ik wil??

 

Herken je dat? Als je iets zo goed in je hoofd hebt en je bent er helemaal klaar voor maar op het moment dat je op je paard zit lukt het voor geen meter. 

Hij staakt of wilt niet wijken zoals jij dat in je hoofd hebt óf je wilt die hoeken ein-de-lijk eens doorrijden maar krijgt het gewoon niet voor elkaar. 

 

Je paard luistert niet. Toch? 

Of is het anders...

 

Paarden zijn geweldig, ze geven je het gevoel dat alles kan en dat ze je meenemen naar een plek van power, liefde en geluk. Maar voor sommigen ruiters halen paarden het slechtste naar boven, ongeduld, woede of verdriet. 

 

Waar ik denk dat veel mensen tegen aan lopen is dat een paard een levend wezen is, het is een dier. Dieren hebben een hart, longen, hersenen, ze denken en voelen. Voelen. 

Jouw paard voelt. 

Jouw paard heeft een lichaam met spieren, hij kan spierpijn hebben. 

 

Jij wilt iets van het paard, maar stel nou eens dat dat paard ook eens wat van jou wilt? 

Of nodig heeft...

 

We willen allemaal wel een paard wat alles voor je doet, wat door het vuur gaat en waar je eindelijk stress vrij even blij kan zijn. Ons leven is vol met stress en spanningen, vol met werken en verwachtingen die je denk waar te moeten maken. 

Het leven geeft frustraties en de omgang met mensen kan soms heel lastig zijn. Communicatie kan soms heel lastig zijn.

Dus als je dan eindelijk bij je paard bent en je wilt gewoon even rijden en de dingen bereiken die je wilt, dan doen we daar alles voor om dat te krijgen. 
Maar soms krijg je het gewoon niet. 
Waarom toch steeds?

 

Een paard is jouw spiegel, jouw gevoel beïnvloed hem. Ben je gestrest? Dan zal je paard zich niet veilig voelen, of ben je aan het haasten? Dan kan je paard niet de volledige focus hebben die je verwacht. 

 

Vraag jezelf eens af hoe jij het vraagt aan je paard. 

Forceer je hem? Gebruik je geweld? MOET je paard? 

Of vraag je het hem? Gebruik je beleid om het uit te leggen op de manier die hij snapt? 

 

Paardvriendelijk consequent zijn is moeilijk, zeker met alle bijkomende issues waar we in het dagelijks leven tegen aan lopen. Maar bedenk dat je paard ook kan voelen en dat hij jou elke dag ziet. Jij bent degene die hem traint, die hem dingen uit legt. Dus als je paard het niet snapt dan moet je het beter uitleggen. 

Of als je paard iets niet wilt vraag je dan af of hij het niet wilt of niet kan? Zijn zijn spieren en balans wel genoeg getraind of heeft hij spierpijn of gewoon een slechte dag. 

Vraag je af wat consequent zijn is en wanneer het nodig is. 

Want consequent zijn is nodig, maar agressief zijn niet. Leiderschap is niet te forceren, een leider geeft aan waar het paard heen moet en reflecteert steeds weer naar zichzelf hoe hij/zij het beste het paard kan leiden. 

 

Paarden bedenken niet in de stal wat ze nu weer kunnen doen om je te plagen. Paarden bedenken niet tijdens het rijden dat ze even lekker gaan schrikken. 

Paarden voelen ook, ze denken en zijn bang. Soms willen ze onder het werk uit komen omdat het in het begin oncomfortabel is (denk aan stretchen en buigen) en moet je consequent zijn en soms zijn ze gewoon echt bang en hebben ze jou nodig om ze gerust te stellen. 

Gaat je paard nooit de hoek door? Paarden hebben ook spierpijn en kunnen ook niet zomaar balans houden, daar moet je voor trainen. Jij kunt ook niet zomaar op 1 been blijven staan. 

Lukt het wijken niet? Hoe leg je het hem uit? Verwacht niet dat je paard zomaar snapt wat jij bedoeld en verwacht niet dat hij het zomaar kan als je nooit de balans goed getraind hebt. 

 

Gebruik zachtheid, uitleg en begrip. Heb begrip voor het leven van jouw maatje. Want uiteindelijk zijn paarden vrienden voor het leven en geven ze ons het mooiste cadeau, zachtheid in een wereld vol hardheid. 

Maar dan moeten wij wel vriendschap, leiderschap én vertrouwen kunnen aanbieden. 

 

Dus als je mij vraagt waarom je paard niet luistert dan zeg ik: Kijk eerst naar jezelf en dan naar je paard. Zoek een professional als je er niet achter komt of om te leren hoe het paard zijn balans kan verbeteren maar geef je paard nooit de schuld, ze zijn ook maar gewoon een levend wezen wat onze taal niet spreekt. 

 

Liefs,
Manon