Een nieuw systeem? Deel 1. Het begin

A gifted horse will lead a good rider to victory. 

A great rider will give to the horse the gift of soundness.

Jean Luc Cornille. 

 

Vertaling: 

Een getalenteerd paard zal de ruiter naar overwinning leiden.

Een goede ruiter zal het paard de zegen van zuiverheid geven.

Jean Luc Cornille.

 

Molly Invans says: "The first rule of holes: When you're in one, stop digging'. 
Walter Zettle wrote, "Ride your horse into heaven and not into the ground". 

When your horse is in the hole, stop digging his grave. Heaven is higher and I do not refer solely to the neck posture but also the rider's standards. Look at what needs to be done to allow a horse once driving into a hole to breathe again and you will understand how to educate your horse in the first place. 

 

Vertaling: 

Molly Invans zegt: "De eerste regel van kuilen: Als je er in zit, stop met graven. 

Walter Zettle schreef: "Rijd je paard naar de hemel en niet naar grond". 

Wanneer je paard in een kuil zit, stop met zijn graf graven. Hemel is hoger en ik heb het daar niet alleen over de hoofd hals houding maar ook over de ruiter zijn standaarden. Kijk naar wat er moet gebeuren om het paard wat ooit in de grond is gereden weer te laten ademen en je zult begrijpen hoe je je paard moet trainen. 

 

Ik denk dat we allemaal de plaatjes kennen van het gewichtje bij de achterhand of de pijltjes die aangeven hoe het paard ‘rond’ hoort te zijn.

We weten ook allemaal dat een paard van achter naar voren gereden moet worden en dat het achterbeen hoort ‘onder te treden’.

 

Maar in hoeverre zijn deze technieken nog toepasbaar? Is er geen nieuwe informatie? Zijn wij mensen zo vast geroest dat dit nog maar het enige systeem is en is dit systeem wel zo goed?

Zou het kunnen dat we onze paarden blindelings zijn gaan rijden en niet meer kijken naar wat er nou echt moet gebeuren?  

 

Beeld je in, je rijdt met je paard een uur rond. Het is een lief dier en je houdt van het paard. Je wilt samen rijden en hebt geleerd van de manege of je privé instructeur hoe je dat moet doen. Echter voelt je paard zwaar aan de voorkant, en voelt het alsof je zijn hoofd en hals omhoog moet houden, of je paard wilt zijn hoofd niet naar beneden doen. Daarnaast gaat hij of steeds te langzaam of steeds te hard.

Je moet hard werken, je spieren worden getraind en je hulpen worden steeds harder om je paard toch te laten doen wat hij hoort te doen. Soms komen daar sporen aan te pas en soms een zweep en sporen. Niet om het paard te leren maar om het paard vooruit te krijgen en nóg meer van achter naar voren te rijden.

Na dit uur heb je zweet op je voorhoofd staan, pijn in je schouders en ben je misschien wel gefrustreerd want het lukte niet.

En lukte het wel, dan is dat toch niet zo’n gaaf gevoel als dat je dacht dat het zou zijn. 


Oké, beeld nu dit in; Je rijdt met je paard, het voelt alsof je schouders ontspannen laag hangen en alsof alles in je lichaam mee veert met het paard zijn lichaam. Het voelt alsof hij zichzelf draagt, hij loopt zelf, zijn rug voelt stabiel en zijn mond geeft zachte fijne aanleuning dat voelt alsof je zijde in je handen hebt.

Met minimale zit en been hulpen geef je aan wat in je hoofd zit, maar eigenlijk reageert je paard al op de gedachte.

Het gaat er niet om of een oefening lukt of niet lukt, je oefeningen doe je niet om de oefeningen aan te leren. Je doet de oefeningen omdat je weet dat je paard er nóg lichter en nóg soepeler van wordt.

Het voelt goed, alle botten, gewrichten, pezen, ligamenten en spieren functioneren op de meest comfortabele manier voor jou én voor je paard.

Na de rit voel je je opgelucht van de dag en bent weer in contact met de grond. 

Die proefjes zijn geen probleem meer, het is een bijzaak want jij en je paard zijn met elkaar aan het werken naar iets veel groters dan dat. 

 

Een licht paard komt niet vanzelf, daar moet je hard voor werken. Maar je hebt twee soorten hard werken.

1.     Je spieren hard aan het werk zetten en je paard allerlei voorwaartse bewegingen en andere oefeningen laten rijden zonder dat je echt weet waarvoor je dit doet. 

2.     En twee, je hebt hard werken waarbij jij en je paard nadenken en duidelijke lichte hulpen aan elkaar doorgeven. Een fijne communicatie waarbij je paard licht wordt en gaat leren dansen in zijn lijf mét jou op zijn rug. 

 

De tweede manier ga ik toelichten.


Er is alleen geen ‘manier’ er is geen ‘methode’. Er is alleen kennis. 

Kennis over het paarden lijf en hoe het functioneert en hoe jij als ruiter functioneert. 

 

Leonardo Da Vinci zei ooit; Be sure you know the structure of all you wish to depict.”

 

Leonardo Da Vinci zei ooit; "Wees er zeker van dat je weet wat de structuur is van dat wat je wenst aan te passen". 

 

En wij wensen het paard te rijden. Wij wensen dat we samen licht zijn, op avontuur gaan en dat het een plezierige rit wordt voor allebei. Niet alleen als je dressuur rijdt, maar ook als je springt, buiten rijdt, endurance doet of western of een andere sport.

Iedereen kan aan het paard zien of hij ergens plezier in heeft of niet maar alleen iemand met een getraind oog kan het ongemak in zowel mentale als fysieke toestand zien. 
Sommigen paarden vinden werken ook gewoon leuk maar wat je dan echter niet ziet is wat er ín het lichaam gebeurt. Je kunt niet zien waar slijtage een rol gaat spelen of waar een peesblessure zich ontwikkelt en je kunt ook niet zien waar tóch het ongemak zit. 

 

Voor dat je gaat rijden moet je weten, of in ieder geval de intentie hebben, om te leren wat er in het lijf van je paard gebeurt. 

Het is een eerlijke ruil als het paard ons vrijheid leent, ons naar de sterren rijdt en plezier geeft en wij hun zuiverheid en een kwaliteitsvol leven terug geven.

 

Er moet een reden zijn dat rij en sport paarden zoveel peesblessures op lopen en er moet een reden zijn dat er toch vrij veel van de bereden paarden met blessures eindigen. Dit moet anders kunnen. 

 

Dus, wat speelt er nou eigenlijk zich af in het lijf van het paard?

 

Om een paard goed te laten functioneren onder het zadel zijn er drie dingen die heel belangrijk zijn dat je weet als ruiter.

Dat is elastische energie, rotatie van de wervelkolom en de hoofd hals houding. 

Daarnaast zijn er nog honderdduizend andere kleine dingen, niet alleen van het lichaam van het paard maar ook over je eigen houding en zit en over je eigen lijf en mindset dat van belang is om een paard zo optimaal mogelijk te rijden.
Maar daar ga ik in deze artikelen niet op in, ik ga op deze drie dingen in.

Informatie waarvan ik vind dat elke ruiter deze zou moeten weten, ongeacht of je nou sport rijdt of recreatief paardrijdt.

Deze twee dingen zal ik uitleggen in mijn eigen woorden, niet omdat ik denk dat de lezers het anders niet begrijpen maar omdat het zo makkelijker te begrijpen is voor iedereen die dit leest en makkelijker te schrijven is voor mij. 

 

De originele documenten staan onderaan bij 'bronnen' beschreven voor iedereen die de artikelen wilt lezen. 

 

Ik ben (nog) geen expert, ik ben wel iemand die niet genoeg kan krijgen van informatie. En als ik langs informatie kom die ik zó belangrijk vind ga ik dat uitpluizen en wil ik dat delen. 
Een instructeur by heart zullen we dat maar noemen. 

Daarnaast denk ik dat goede ruiters komen van kennis, en kennis moét gedeeld worden. 

 

In deze gehele blog leg ik uit wat voor mij een van de belangrijkste kennis is van het paardenlichaam in.de training. Er zijn in totaal 4 delen. 

Deel 1. Het begin

Deel 2. Elastische energie

Deel 3. Rotatie vd wervelkolom

Deel 4. Nawoord

Zet een fijn muziekje op en dompel je onder in de anatomie van je paard! 

 

In het volgende deel ga ik in op de elastische energie. Een energie gecreëerd vanuit de pezen en ligamenten die alleen optimaal kunnen functioneren in de juiste cadans. 

Lees verder bij: 'Een nieuw systeem? Deel 2. Elastische energie (Nog niet gepubliceerd). 

 

Bronnen: 

http://scienceofmotion.com/documents/advanced_horsemanship.html

- http://scienceofmotion.com/index.html

- Artikel: Muscle-tendon stresses and elastic energy storage during locomotion in the horse (Andrew A. Biewener. Comparative Biochemistry and Physiology Part B 120 (1998) 73-87)

- Artikel: Natural rigidity of the horse's backbone (Equine veterinary yournal. Equine vet J. (1980), 12 (3), 101-108)

- Artikel: Contributions to the biomechanics of the vertebral column 11. Rotary system induced in the Thoraco-Lumbar Curvature by the Epaxial Musculature. (Acta Theriologica. Vol IX, 13: 171-192 Bialowieza 30.XI.1964)

- Clinic Italy Jean Luc Cornille 23.03.2018-25.03.2018

- Inside nature's giants - https://www.youtube.com/watch?v=QsvS6gEBJuE