Een nieuw systeem? Deel 3. Rotatie vd wervelkolom

Over de rug gesproken, laten we naar het volgende onderwerp gaan en dat is de rotatie van de wervelkolom. 

 

In het onderzoek van de equine veterinary journal (1980) wordt uitgelegd dat er bijna geen laterale of roterende beweging van de ruggengraat mogelijk is. 

Het idee van je paard 'rond' rijden kan dus lichamelijk niet! 

Ik quote (in het nederlands): 'de totale mogelijkheid van de beweging van de paardenrug was maar 53.1mm onder deze experimentele condities.'

Dit betekend dat een paardenrug in het totale (dus vetricale en roterende beweging) maar 53.1mm TOTAAL kan bewegen!

Ik quote (in nederlands): 'de mogelijke beweging  de flexibiliteit van de rug) was teruggevallen naar ongeveer 10.0mm op T10-L2 tot 3.5mm op T18-L1. De totale mogelijkheid van beweging van T10-L2 in ventroflexie  (hoofd naar beneden) was 31.0mm en in dorsiflexie (hoofd omhoog) 22.1mm.'

Dit betekend dat de paarden rug dus niet extreem rond of hol kán worden omdat hij maar ongeveer 3 cm in . 

Wat wel kan is dat de spieren rondom de ruggengraat gespannen raken en wat ook kan is dat er een 'lift' van de wervelkolom en spieren komt. 

Dit is het gevoel wat ruiters vaak omschrijven als 'de hemelse lichtheid van een gedragen paard'. Omdat het paard met een lift in de rug zichzelf kan dragen en dus ook jou zonder daar in zwaar te worden voor. 

Alles gaat namelijk dan met lichtheid, het draaien van de wervelkolom in de juiste richting, de elastische energie vanuit de benen en dus kunnen de hulpen van de ruiter voor de desbetreffende oefening zo klein mogelijk zijn omdat het paard zichzelf al kan dragen. 

De mobiliteit van de wervelkolom is dus heel weinig. 
De spieren om de rug heen zorgen dus eigenlijk niet voor stretch maar voor stabiliteit. 

Dit is ook de reden dat de overflexie van het paard (ook wel rollkur genoemd) een paard niet helpt om functioneel te bewegen. 
Net als het systeem van lang en laag. 

De spieren in de rug zijn niet gemaakt om de bewegingen soepeler te maken maar juist om de bewegingen stijver en stabieler te maken. 

 

Een makkelijke uitleg van de rotatie van de wervelkolom is bijvoorbeeld een links of rechts gebogen paard. 

Alleen dit ziet er dus niet uit als of het paard in een bochtje loopt maar dit gebeurd in de rug. 

De wervel kan naar links en naar rechts roteren. Bij een links gebogen paard roteert de wervel onderlangs naar rechts en komt de wervel naar links te staan. 
Hierdoor voel je rechts meer buik tegen je been en wordt het paard rechts sterker.

En hierdoor wil het paard dus ook niet om je binnen been komen op de rechter hand omdat dan de rotatie in de wervelkolom moet veranderen. 

Heeft het zin om dan door te vragen met je binnenbeen? Nee, niet als je niet weet waar je binnenbeen voor is. 

Je binnen been is voor het binnen achterbeen en je lichaam is voor de rotatie, met alle hulpen van je lijf kun je vragen of het paard zijn/haar rotatie wilt veranderen. 

Niet alleen door het binnen achter been te vragen maar door bepaalde oefeningen te rijden zoals bijvoorbeeld een schouder binnen-waards. 

Maar ook hier is het belangrijk dat je weet wát een schouder binnen-waards is en hoe deze goed uitgevoerd moet worden. 

 

Wil jij nou weten hoe je jouw paard kan begeleiden in zijn rug? Neem dan contact op met Malise!