WAT IS ONZE METHODE?

WAT IS ONZE METHODE? 

Over de afgelopen jaren heb ik mezelf mogen ontwikkelen als paarden vrouw, ook wel trainer. Maar het liefst zie ik mezelf als paarden vrouw. Iemand die paarden begrijpt en daar op kan anticiperen om resultaten te kunnen behalen. 

Resultaten die voor het paard nuttig zijn en waar wij van kunnen meegenieten. 

Laat ik beginnen door iets over mijzelf te vertellen. Ik ben Manon, ik woon nu 7 jaar in Barneveld en woonde daarvoor in Alkmaar. Mijn verleden ging niet over rozen en is met een slechte start begonnen. Naar mate ik de hulp kreeg die ik nodig had, heb ik op kunnen bloeien. Dat opbloeien gebeurde alleen omdat ik bewust werd gemaakt van mezelf, mijn acties en mijn verantwoordelijkheden en gedrag naar anderen, hoe ik mezelf liet zien en hoe ik mezelf behandelde. 
Therapie is bewust worden van dat wat je doet zodat je het kunt aanpassen. En dat heb ik gedaan. 
Naast dat ik dus hoog bewust ben en steeds word gemaakt (deels ook door de paarden), heb ik een extreem rechtvaardigheid gevoel. Voor andere mensen maar ook voor dieren, ik ben ook een enorme dieren liefhebber.
Dat rechtvaardigheid gevoel gaat over dat anderen mensen en dieren er mogen zijn zoals ze zijn en recht hebben op vrijheid, liefde en respect. Dat anderen recht hebben op hun eigen zijn en hun eigen keuzes. 

Dit heeft er voor gezorgd dat ik anders naar paarden ben gaan kijken.

Ik kon bepaalde dingen niet meer van ze eisen omdat het niet goed voelde om iets van een ander wezen te eisen. 
Ik ben ook enorm hooggevoelig en gedetailleerd. Dit zorgt dat ik goed kan aanvoelen wat een ander misschien voelt of hoe een paard zich kan voelen. Maar het zorgt ook dat ik details kan zien, in het gezicht, in het gevoel en in lichaamstaal. En het zorgt dat ik chaotisch ben en soms ontzettend veel voel, iets wat ik heb moeten accepteren van mezelf en er ook echt moet laten zijn. 

Daarnaast ben ik mega gefascineerd hoe het lichaam werkt, zowel mens als paard. Al moet ik zeggen dat ik na de basis van de mens toch echt meer naar het paard zijn lichaam neigde. 
De manier waarop biomechanica in elkaar zit fascineert mij zo dat ik bijna kippenvel krijg als ik er steeds meer over leer. Even als de werking van het lichaam, de zenuwen, spieren, gewrichten en banden. Alles, hoe het werkt, voelt, er uit ziet en hoe het beweegt. Ik ben ook nog lang niet uitgeleerd en hou er van mezelf uit te dagen. 
Die combinatie van gevoeligheid, details, bewustzijn en de extreme behoefte voor gelijkwaardigheid maakt dat ik ben wie ik ben. En dat ik de paarden vrouw, of trainer, kan zijn die ik nu ben geworden.

In die ontdekking van paardentaal en het paardenlichaam ben ik ook heel hard op zoek geweest naar mezelf en wat ik wil met paarden. Die weg is absoluut niet over rozen gegaan. En dat heeft ook gezorgd dat ik de realistische kant van paarden trainen heb gezien. Het moeten loslaten, het moeten accepteren van tekortkomingen bij mezelf of bij het paard en het moeten accepteren dat niet alles zonder medische of alternatieve hulp te helpen valt en dat het juist een enorme toevoeging is, en moet zijn. 

Dus, wat betreft mijn trainingsmethode is het beste wat ik zo nu kan bedenken is dat ik terug naar de kern ga. De kern waar het begon. Pure paardentaal zonder dingen er om heen. Jij dus als solo artiest samen met je paard. 

Waarbij connectie en verbinding de aller belangrijkste trainingsmethode is. Zowel met het paard als met jezelf. Een zoveel mogelijk gelijkwaardige relatie waarbij alle twee de deelnemers in hun waarde worden gelaten en gehoord worden. Waarbij het bewust zijn van jezelf de grootste tool is om te gaan praten met paarden, het lichaamsgebruik, bewustzijn van emoties en timing, bewustzijn van je plek en waar je staat, wat je doet en wat je wilt. Wie jij bent en wat jouw grenzen zijn. Alles wordt gehoord, ook dat wat zich tussen de regels voordoet. 

We gaan terug naar de basis van communicatie van paarden onderling en hoe het zich heeft vertaald naar mensen. Geen uitbreidingen maar het pure en ruwe gesprek tussen jou en het paard. 

En terug naar de kern van de beweging. De optimale beweging, hoe het lichaam het bedoeld heeft. Jouw lichaam en het lichaam van het paard. 

En dat, dat smelt samen. 

Een samenkomst van mens en dier in optimale functionering. 

Dit vind je waarschijnlijk een mooi verhaal, ik ook haha want ik ervaar het, maar het is ook vervelend want je houd zo rekening met het paard waar je mee werkt dat je ook moeilijke keuzes moet maken. Of de huisvesting wel goed is, je eigen kennis en kunde of de keuze om je paard medisch te laten helpen en onderzoeken. 
En je ben je bewust van jezelf, iets wat misschien wel het aller moeilijkste is. Jezelf in de spiegel kunnen aankijken en zien wat er misloopt maar ook werken aan je lichaamsgebruik, je rijden, hoe je op je paard zit en wat voor hulpen je geeft. Niet meer kwakkeloos rijden maar echt bewust omgaan met je paard en met jezelf. 

Maar ik heb gemerkt dat uiteindelijk, ook al slopen de paarden de draden als ze vinden dat ze te weinig ruimte hebben, of kan ik niet precies doen wat ik wil in de trainingen, of moet ik mezelf weer aankijken en onder ogen zien wat ik beter moet gaan doen in mijn eigen lichaam en leven, het is het waard. Uiteindelijk is hun geluk mijn geluk. 

Zien hoe hun zich ontwikkelen als vrije dieren en sterke dieren. Hoe ze zich onder mij gaan bewegen omdat ze merken dat hun lichaam meer kan dan ze zelf dachten en hoe ik mij ga bewegen! Hoe vrij we kunnen zijn en hoe ze zich gaan hechten aan ons of juist niet hechten. Hoe ze puur op zichzelf gelukkig zijn in hun kudde en hun vrijheid. 

Mijn methode bestaat niet uit een truc of een bepaalde manier van werken. Het bestaat uit luisteren naar je paard en bieden wat je paard nodig heeft om te kunnen doen wat je vraagt. 

Echt bieden wat hij nodig heeft in de basis. Dus huisvesting, omgang met ons, lichaam (behandelingen, blokkades, medisch), training vanuit vrijheid ipv dwang, training vanuit optimalisatie en wetenschappelijk onderzochte theorieën. Respecteren van tekortkomingen van je paard en boven alles; werken aan jezelf. 

Jij bent de tool die het onmogelijke mogelijk maakt. 

Om het kort samen te vatten in een praktische zin gaat het erom dat je doet wat nodig is voor je paard om gezond te zijn en dat je je gaat focussen op jezelf trainen ipv je paard. Je paard weet het namelijk al, hun gaan geen mensentaal spreken. Dus moeten wij paardentaal leren, paardentaal geestelijk EN lichamelijk in ons rijden en trainen. 

www.malise.nl