Spanning tijdens het rijden

SPANNING TIJDENS HET RIJDEN
 
Je paard schrikt vaak, wilt niet langs een hoek of bouwt veel spanning op langs één kant van de bak. Heel vervelend natuurlijk maar hoe los je het op?
 
Ik kijk altijd naar 2 dingen. Is het fysiek of mentaal?
Als het fysiek is kijk ik naar hypertrofie en atrofie (compensatie spieren/verschil en functie), beweging van de ledematen en van de gewrichten, hoe het lichaam functioneert en of het zenuwstelsel 'aan' staat.
Als het mentaal is kijk ik naar onderlinge communicatie tussen jou en je paard en de omgeving.
 
9 vd 10 keer zijn deze spanningsproblemen fysiek. Ja, heel vervelend om te horen maar het is dus niet op te lossen met een trucje. Je moet verder kijken. Paarden zijn vluchtdieren en als ze niet het idee hebben dat ze goed kunnen weg komen (door bijvoorbeeld disbalans of fysieke problemen) dan bouwen ze snel spanning op. Het kan ook zijn dat door fysieke blokkades zenuwen geblokkeerd worden of geïrriteerd. Dit kan ook zorgen voor een overbelast zenuwstelsel wat prikkels niet goed kan verwerken.
 
En wat nu? Dan kijken we of het fysieke stuk uit schade en blokkades komt of uit disbalans. Disbalans heeft ieder paard maar schade maakt dat nog een stuk erger en als er dan een ruiter op de rug komt geeft dat alleen maar meer onstabiliteit.
 
Uiteindelijk is de vraag of er meer nodig is of dat we gaan werken aan de balans. En als we gaan werken met een paard met spanning door disbalans is het belangrijk dat jij weet hoe zintuigen werken en wat voor dier een paard is.
Dat klinkt misschien raar maar het is mega belangrijk om empathie en begrip te hebben voor waarom een paard doet wat hij doet. Als je dat niet kunt geven ben je voor een paard nog onveiliger en gaat hij het nog meer zelf proberen op te lossen en dus vervallen in instinct.
 
En als we 1 ding niet graag willen aansterken is het instinct, dat betekend namelijk altijd meteen wegrennen, spoken of ergens absoluut niet langs gaan uit voorzorg.
Jullie moeten met zijn 2e een vertrouwensband krijgen. Dat je je paard gerust kan stellen en vertellen dat je er voor hem bent, niet overvraagt maar juist helpt en bovenal naar hem luistert. Daarnaast moet je paard meer zelfvertrouwen in zijn lichaam krijgen. Methodes die zorgen dat het paard meer vertrouwen krijgt in de omgeving kan maar uiteindelijk moet het komen uit het paard zelf om het blijvend en paardvriendelijk te maken.
En als er iets is waar een paard zelfvertrouwen van krijgt is het lichamelijke balans dan volgt mentaal namelijk ook! Doe je het andersom dan zal er altijd wat knagen bij het paard zelf.
Mijn manier van werken gaat vanuit het paard, wij moeten dus het paard gaan begrijpen en niet andersom. Wij zijn ten slotte degene die ons paard moeten gaan leiden, niet andersom.
 
Dus, we starten met begrip.
Zintuigen en instinct werken samen. Wist je dat een paard geluiden al van 5km afstand kan horen?! En dat paarden alleen diepte zien in het midden van hun zicht? (daarom kijken ze altijd eerst naar beneden bij een plas). In situaties waar ze alleen zijn (zonder kudde genoten en zonder een goede leider) worden deze zintuigen op hyperactief gezet en gaat het paard volledig draaien op instinct. Ik hoor iets, ik zie iets, ik ruik iets en ga weg. Ik overleef. Wij gaan daar begrip voor hebben en ze niet dwingen iets te doen waar ze zich niet veilig bij voelen. Stapje voor stapje.
 
Zo ook begrip voor de stress die het geeft als je een ruiter moet dragen in disbalans en ongemak.
 
Als de communicatie beter verloopt gaan we verder met werken aan de hand, zonder een ruiter op de rug is het allemaal wat makkelijker. Niet nog extra gewicht om je zorgen over te maken. Zo kan jij als trainer ook meteen beter zien wat er nou eigenlijk gebeurd in het lichaam!
Daarna gaan we onder het zadel daar mee verder. Echt alleen de basis.
Je paard rechthouden, uitlijnen en begeleiden in de ontspanning. Zo kan je bergen verzetten!
 
Wil je meer weten? Neem dan eens contact op met: www.malise.nl of 0681634671