Stappenplan zadelmak maken

Een 8 delig stappenplan voor het beleren van jouw paard! 

 

Ik heb altijd gezegd dat een stappenplan niet kan omdat elk paard anders is en altijd een individu. En dat blijft, maar steeds vaker merk ik dat ik in mijn trajecten en trainingspaarden een rode draad heb die altijd wel een beetje hetzelfde blijft. En in deze blog ga ik dat kort toelichten. 

 

Dus hier gaan we. 

 

Stap 1. Weet wat je wilt. 

Jij als trainer moet weten wat je wilt van je paard. Of je nu gaat wandelen, grondwerk doen of wilt gaan rijden. Jij moet weten wat je wilt dat je paard doet en wat je paard mag en dat moet je rustig en duidelijk vragen. Wees helder. 

 

Stap 2. Toon begrip. 

Leer je paard kennen en paarden algemeen. Paarden zijn vluchtdieren en instinct dieren. Ze werken met hun zintuigen en die werking moeten ze kunnen uiten om zich veilig te voelen. Wist je bijvoorbeeld dat een paard alleen diepte kan zien in het midden van zijn zicht? Daarom kijkt hij altijd naar beneden bij een plas! Of dat paarden geluiden van 5km afstand kunnen horen?! Ik vind het dan dus ook niet erg als mijn paarden ergens naar willen kijken of alert zijn op hun omgeving. Heel normaal ook dus! Dit brengt me naar stap 1, als je wilt dat je paard iets doet en hij doet het niet vraag je dan dit af: 
- Is het omdat hij het niet snapt? 

- Is het omdat hij het niet wilt? 

- Is het omdat hij het niet kan? 
In het laatste geval betekend dat dat hij zijn zintuigen wilt uiten. Wilt kijken of ontdekken om zich veilig te voelen. Dit kan ook betekenen dat hij ergens nog niet langs wilt, dwing het dan ook niet af maar bouw het geleidelijk op. 

 

Stap 3.  Grondwerk 

Ik begin altijd met gewoon aan de hand lopen. Stoppen als ik stop, lopen als ik loop. Leren om op de druk van het halster te reageren. Maar ook hier juist gebruik maken van de zintuigen. Laat een paard ruiken, kijken en voelen. Leer een paard dat hij mag ontdekken! Juist als hij bij jou is want jij bent de 'safezone' en bied hem de mogelijkheid om paard te zijn.

Als je dan klaar bent met hem te laten ontdekken geef je een zachte grens aan en ga je weer verder met wat jij wilt (denk aan stap 1). 

Daarnaast werk ik met wat afstand tussen ons in. Dus reageren op mijn lichaamstaal, aan een leadrope bijvoorbeeld. In dit deel gaat het om meebewegen met elkaar, op elkaars snelheid reageren, hem uit je ruimte kunnen vragen en ontspanning/ aanspanning kunnen geven aan je paard. Dit helpt om connectie/verbinding te vormen, je paard open te stellen voor hulpen en hem alert te maken op jouw lichaamstaal. 

 

Daarbij leer ik hem in die lichaamstaal hulpen wel al wat stemhulpen, zoals 'ho'. De ho is namelijk een redelijk belangrijk onderdeel haha! 

 

Je kunt desensibilisatie ook doen maar de grootste desensibilisatie is het vertrouwen wat je paard in jou gaat hebben, niet wat hij allemaal op en over zijn lijf kan. 

 

Stap 4. Lichaamsbalans!
Ja juist nu al! Voor dat je er op gaat. Zelfvertrouwen komt niet uit de buitenwereld en wat voor dingen hij allemaal kan doorstaan maar juist uit hoe hij zich voelt!

Als je paard zich goed voelt bij jou is de volgende stap dat hij zich goed gaat voelen bij zichzelf. Jij moet er straks op, dat betekend dat er extra gewicht bij komt. Nu kan hij zichzelf misschien nog makkelijk weg krijgen in een spannende situatie maar met extra gewicht (zeker bij een jong paard) wordt dat heel moeilijk. Als hij nu al leert om zichzelf enigszins recht te houden stapt hij straks zo met je weg! Zonder bokken, rennen of onzekere angstige gevoelens. 

Ik doe dit door werken aan de hand. En dan dus niet werken aan de hand met allerlei toeters en bellen maar echt alleen maar simpel rechthouden. Gewoon recht. 

Schouders recht, that's it! Goed te verteren voor een jong paard en opgave genoeg voor nu! 

 

 

Stap 5. Het zadelmak maken 

Jaaaaaa spannend! Eigenlijk dus niet. Nu hij jou en zichzelf meer vertrouwd kunnen jullie echt bijna alles al aan samen. Dan is het alleen maar kwestie van blijven luisteren en signalen oppikken wat hij wel of niet fijn vind in dit proces. Ik ga er altijd eerst lekker bareback op, geef hem kriebels of aai hem vanaf zijn rug. Dit moment is voor mij zo mooi, echt even samen zijn en hem helemaal vertrouwd krijgen met mij op zijn rug, ik neem hier dan ook ruim de tijd voor. Van wennen bij het opstapje tot druk op zijn rug tot mijn been er overheen. Als ik aan die momenten denk onthou ik alleen maar de zachte vachten, zon op de manen, liefdevolle briesjes en het moment dat hij nieuwsgierig omkijkt wat ik aan het doen ben. Mooi moment dus! Dit kan ook alleen als je elkaar vertrouwd. Ik laat ze ook altijd aan mij ruiken of even een hapje geven (natuurlijk niet bijten) maar onderzoekend laten zijn. 

 

Met zadel en singel introduceren doe ik dit ook gewoon stapje voor stapje. Nogmaals, je paard vertrouwd je. Het enige wat nu nog kan fout gaan is als je te snel wilt en zijn vertrouwen beschadigd. Neem dus de introductie stapje voor stapje. 

Net als met hangen. Voet in de beugel dat is een stap. Gewicht op het zadel ook een stap. Hangen en zitten zijn allemaal stappen apart waar je de tijd voor moet nemen. 

 

Stap 6. Het rijden 

Ik doe altijd eerst een paar stapjes zelf met zadel (dit doen ze ook vaak uit zichzelf en omdat ze 'ho' al snappen gaat dat altijd goed), daarna introduceer ik degene die er op gaat rijden aan het paard. Ik blijf vanaf deze fase op de grond. Waarom ik er zelf niet op ga? Ik heb gemerkt dat paarden echt heel veel steun (ook in hun lichaamsbalans) aan mij hebben op de grond. Ze komen naar me toe als het te eng wordt ipv dat ze gaan bokken, ik help ze in hun disbalans en help ze in hun ontspanning als ze dat even verliezen. De ruiter doet in deze fase alleen meebewegen, centered riding en gaat op lichaam sturen en harder/zachter. 

 

Stap 7. Stapjes uitbreiden! 

Vanaf hier gaat het er om dat je er voor hem blijft zijn, ook in het zadel. Je blijft luisteren naar zijn lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen, gaat niet over grenzen en helpt hem door middel van jouw lichaam in zijn balans. Nu kun je gaan sturen, been introduceren, draven, de bak in en samen los door de bak! 

 

Stap 8. HAVE FUN! 

Ga samen plezier maken, ontdekken en elkaar blijven helpen om het beste er uit te halen. Maar doe het mentaal en fysiek verantwoordelijk en met begrip voor het dier waar je mee samen werkt. 

 

Ze zijn heel bijzonder en als je de juiste stappen onderneemt kan jullie avontuur het avontuur van jullie leven worden! 

 

Wil je meer weten? Neem dan contact op via contact of 0681634671