Welke leeftijd zadelmak maken?

Op welke leeftijd kun je nou het beste zadelmak maken? 

 

Voor mij gaat het erom dat je realiseert dat groeischijven nog niet voltooid zijn tot een jaar of 8. Een onvoltooide groeischijf kan onder teveel druk zelfs niet meer goed gaan sluiten. Dat betekend dat die schijf dan altijd een zwakke plek blijft. 

 

Maar.

Er zit een maar aan. Ik denk namelijk dat de meeste paarden rond 3/4 zadelmak gemaakt kunnen worden ALS er rekening wordt gehouden met de belasting van het lichaam. 

Wat ik doe in het zadelmak maken is het grondwerk limiteren, niet over and over doen maar doen om iets uit te leggen en klaar. Geen eindeloze rondjes draven, niet longeren maar juist rechte lijnen gaan trekken. Ik leg het altijd eerst uit in stap, zou hou je het adrenaline level omlaag en belast je de gewrichten niet teveel. Daarna ga ik al beginnen met lichaamsbalans in de stap, dit doe ik door werken aan de hand. Maar echt alleen maar recht houden, geen toeters en bellen. Alleen de schouders recht en het activeren van de thoracic sling muscles. 
Zo doen we dat ook in het zadel. Eerst stappen en in balans werken. Als je paard eenmaal vertrouwen heeft in jou en in zijn lichaam hoeft er niet 'overige energie' uit voor je er op gaat. Lees mijn blog: https://www.malise.nl/2021/04/05/stappenplan-zadelmak-maken/


Terug naar de leeftijd. 
Het hangt dus af van welke belasting je je paard laat doen. Echter heb ik wel een aantal basis categorieën die ik check voor ik een paard aanneem. Naast het bekijken van eventuele afwijkingen in spieren, mobiliteit en beweging bekijk ik altijd: 

 

Categorie 1. Zwakke banden

Op het moment dat een groot paard in de groei zit kunnen de banden van een paard enorm zwak zijn. Als ik dan druk ga zetten op het lichaam kunnen de banden dit dus niet opvangen en komt er heel snel overbelasting op gewrichten, en dat willen we natuurlijk helemaal niet! Want overbelasting op gewrichten betekend vroegtijdig kans op artrose. 

 

Categorie 2. Overbouw

Overbouw betekend dat het paard nog wel echt enorm in de groei zit en dat de groeischijven voor een heel groot deel nog open staan. Hard groeien kan groeipijn geven, disbalans en ongemak. Het is dus niet handig als je paard nog vol moet bijgroeien (dus niet de hoogte of breedte in maar in verhouding komen) om dan te gaan werken aan balans en gewicht dragen. 

Stel je paard is wel in verhouding en lijkt stevig in zijn banden te zitten dan is het een kwestie van rekening houden met de nog onvoltooide groeischijven en de manier waarop je het zadelmak maken aanpakt. 


Waar ik geen fan van ben is energie 'eruit longeren' of longeren algemeen. Ik werk echt alleen met grondwerk, rechte stukken lopen en werken aan de hand als voorbereiding. 

 

Hiernaast zie je Gullie die 5 maanden in training heeft gestaan. Hij kon na 4 maanden al samen met zijn eigenaar lopen maar ze wilde graag dat haar dochter van 14 er ook op kon rijden dus hadden ze een maandje er aan vast geplakt. Met Gullie heb ik 3 a 4 keer per week gewerkt met een tijd verschillend tussen 10 minuten en 45 minuten. En wat een verschil heeft dit paard doorgemaakt! Zowel lichamelijk als mentaal! 

 

Gullie was overigens 3.5 toen hij bij ons kwam. Op de foto bovenin lijkt hij wat overbouw te hebben maar dit was gelukkig in het echt niet zo. 

 

Wil je meer weten over onze manier van zadelmak maken? Bekijk dan het Jonge paarden programma of neem contact op!