Ik schaamde me dood toen ik aan het scrollen was en een foto zag van 2019 waarin ik met trots zei dat ik Kryptonite zijn buikspieren aan het trainen was. Op de foto een zichtbare lijn bij zijn buik in draf en om het nog erger te maken had hij een pain face! Maar ik bedacht me ook dat je niet alles kunt weten wat je (nog) niet kent. Dus bij deze een overview voor jou ❤️
Als we praten over buikspieren dan kunnen we dit rijtje maken:
🐎 Buikspieren zijn gemaakt om organen binnen te houden bij hogere gangen. Dat betekent dat ze alleen tegendruk geven als er teveel zwaarte kracht naar beneden werkt. Zo houden ze de organen veilig in de buik!
💪 Ze werken dus niet omhoog om de rug bol te krijgen. De rug recht maken doen de core spieren van een paard. Dat zijn dus niet zijn buikspieren maar de spieren die dicht langs de wervelkolom liggen. De skeletspieren ook wel genoemd.
⚖️ Een paard is horizontaal gebouwd, anders dan mensen en vangt dus meer zwaartekracht. Als je wilt dat je paard goed in balans is en een sterke rug krijgt mag je meer focussen op de systemen van de voor en achterhand. De rug is alleen maar de brug die energie transporteert van systeem naar systeem. Dus werken de systemen goed? Dan kan de rug ook aan het werk.
🙅♂️ Zie je wel een lijn bij je paard maar is je paard niet in rengalop? Dan kan het zijn dat er voor het lichaam van jouw paard teveel krachten op komen te staan, teveel zwaartekracht waarin je paard zijn buikspieren moet aanspreken om te zorgen dat de organen op zijn plek blijven.
Zijn buikspieren dan helemaal niet functioneel in de beweging? JA zeker wel! Ze ondersteunen de systemen. Welke systemen?
Om goed te bewegen als horizontaal gebouwd paard heeft een paard een aantal systemen. Als we van achter naar voren gaan dan zijn deze de systemen die nu bij mij op de voorgrond liggen:
🐴 De pelvic sling
Een systeem dat gemaakt is voor stabiliteit van achter. Het is het ‘hangmatje’ van het bekken als het ware.
Ps. Er zit hier ook het systeem genaamd: Het sta-apparaat. Niet voor beweging maar juist voor rust!
🐴 De thoracale wervelkolom
De rug is de transportatie van energie die achter is gemaakt. Als de rug goed die energie naar voren kan brengen, lees: geen kissing spines of andere beperkende blessures voor de thoracale functie van de rug, dan komt de energie zuiver aan in de voorhand.
🐴 De Thoracic sling
Daar wordt het leuk, want omdat het paard horizontaal gebouwd is moet voor richting geven. Dit systeem is het stuur als het ware. Daar waar achter de energie gemaakt wordt en de rug zorgt dat het goed bij de voorkant aan komt, moet de Thoracic sling er richting aan gaan geven! De Thoracic sling geeft richting naar links en rechts en omhoog. Wat dus gelijk staat aan verticale balans EN horizontale balans in de vorm van de schoft lift. Die is dus mega belangrijk want…
Een falende, of minder functionerende, Thoracic sling zorgt ervoor dat je paard als een torpedo de grond in gaat! Imagine that… En dan met een mens op zijn rug. Dat staat dus gelijk aan overbelasting van de voorhand en dat kan op langere termijn blessures geven zoals peesblessures, hoefblessures, slijtage in de gewrichten en nog veel meer. Niet tof dus!
🐴 We hebben ook het systeem dat zich het ‘Telescoping systeem’ noemt. Dit zijn de halsspieren die zorgen dat het paard zijn hals kan liften en rond maken. Bijvoorbeeld om imposant te zijn. Het grappige is dat deze spieren automatisch ‘aan’ gaan als de andere systemen en dan met name de Thoracic sling, goed functioneren!
Maar, dit zijn alleen de systemen van boven. We hebben nog een systeem en dat zit onder.
🐴 Het veringsysteem! Yesss, de pezen. Het dansen en veren van het lijf gebeurt hier. De pezen zorgen dat alle spieren bovenin niet zo hard hoeven te werken, ze krijgen namelijk een elastieke boost van de pezen waardoor ze optimaal kunnen functioneren. Werkt het veringsysteem minder? Dan komt er dus meer kracht op de spieren en de rest van het lijf te staan en als de spieren bovenin minder werken, komt er dus meer kracht op de pezen.
Waar zijn die buikspieren dan? Na al deze systemen en een goede zuivere functie ervan helpen de buikspieren in hogere gangen, zoals bijvoorbeeld (ren)galop om het lichaam te ondersteunen in zijn functie. Met name dus om de zwaartekracht tegen te gaan en te zorgen dat de organen goed in de buik blijven zitten.
🤔 Waar komt die gedachtegang dan vandaan?
In 1946 heeft Slijper een wetenschappelijk artikel geschreven genaamd ‘The bow and string theory’ waarin hij uitlegt dat als de spieren spanning creeren, het vergelijkbaar is met hoe een boog onder spanning komt te staan wanneer de snaar wordt aangetrokken. In dit geval is de boog de ruggengraat en de snaar de spieren en ligamenten. Slijper was niet de eerste die deze theorie heeft bedacht, de theorie was voor het eerst voorgesteld in 1798 door Barthez. Dat is al een hele tijd terug. Hierboven staat een foto uit het onderzoek.
😥 Het ‘probleem’ met deze theorie is, dat het niet alleen een theorie is van een hele lange tijd terug en daardoor de informatie ‘out-dated’ is maar ook dat de buikspieren en pectorale spieren invloed zouden hebben op de rugwervels, daar waar ze niet aanhechten. Daarbij zijn we inmiddels erachter dat de rugwervels van een paard in 3 verschillende richtingen bewegen, hierbij zouden er dus veel kleinere spiertjes moeten aanhechten aan de rugwervels om die kleine bewegingen te voldoen.
Die kleine spiertjes zijn er ook! Dat zijn namelijk de skelet spieren. Die zorgen voor een stabiliteit in de ruggenwervels. Maar, in onderzoek van Sharon-May Davis zijn ze erachter gekomen dat die kleine skelet spiertjes het beste te trainen zijn in de overige 23 uur van de dag van een paard, niet in dat uurtje wat wij met ze trainen. Dat doe je via Passive physio!
Als de kleine skeletspiertjes de wervelkolom stabiliteit bieden, kunnen de grotere spieren hun werk doen om het lichaam in beweging te zetten. Zo heb je beweging en stabiliteit.
Hoe dan nu verder? ⬇️
Als we gaan praten over rek, dan heb ik het over hoeveel rek er nog in systemen zit. Een paard wordt gezond geboren, maar ook daar hebben de paarden van tegenwoordig best wat te verduren. Ze zijn heel flexibel gefokt, hebben soms afwijkingen en hebben echt grote verschillen in hun lichaam waardoor stabiliteit in het lijf mist. Maar helaas kunnen soms ook bepaalde dingen fout gaan waardoor de rek in het lijf wat minder wordt. En helaas zie ik ook heel veel jonge paarden met verminderde rek in de systemen. Vaak wordt het op jonge leeftijd nog niet zo duidelijk gezien, het kan namelijk een hele milde takt fout zijn of bijvoorbeeld net een andere vering in een kogel in combinatie met een net afwijkende bekkenbeweging. Doordat die bewegingen net niet opvallend genoeg zijn, zien we ze vaak niet. En als we dan gaan trainen op een manier die het lichaam eigenlijk niet aan kan, kom je al snel in een compensatie patroon. Wat op lange termijn blessures kan geven.
👩🎓 Als Equine Bewegingsanalist is het mijn taak om te bekijken in welke systemen nog rek zit en hoe dat effect heeft op het ‘gebruiksdoel’. Of hoe ik het graag noem, hoe dat effect heeft op wat het paard nog aan kan en op welke manier dan.
Maar ook al heeft je paard minder rek dan is er 1 systeem wat eigenlijk bijna altijd nog wel wat rek heeft. Namelijk de Thoracic sling! Dat systeem wat richting gaf aan de energie die van achter naar voren kwam!
💪 Dat systeem bestaat namelijk volledig uit spieren. Zo kun je ze dus ook enorm goed trainen. Zowel als je paard gezond is en als je paard verminderde rek in bepaalde andere delen van het lijf heeft. Kleine disclaimer, dat is natuurlijk wel geheel afhankelijk van het individu.
Oke, terug naar training. Als we gaan trainen dan vragen we vaak van achter naar voren. Maar heb je er over nagedacht dat als je die energie maakt van achter, de Thoracic sling wel sterk genoeg moet zijn om al die energie richting te geven? Want als je wel energie maakt, maar de Thoracic sling heeft niet genoeg kracht om al die energie in het midden te houden (verticale balans) en omhoog te sturen (horizontale balans) dan valt je paard alsnog op de voorhand!
Inmiddels train ik dus heel anders dan oktober 2019. Ik focus me nu op functionele training, waarin ik kijk naar de anatomie van het paard en daar mijn training op aan pas, niet andersom. Het helpt dat ik inmiddels al 5 live dissecties via Equinestudies heb bekeken waardoor ik het ook echt in ‘real life’ heb mogen zien, zo kon ik het voor mezelf veel meer begrijpen. Zeker omdat 3 van die paarden mijn ‘eigen’ paarden waren. Dat maakt het extra bijzonder.
❌ Geen buikspieren meer trainen voor mij dus.. Maar vooral kijken of de balans tussen de actie van achter en het opvangsysteem van voor goed in balans werken en vooral kijken waar zit de rek nu? Hoe kunnen we dit paard het beste ondersteunen? En wat heeft het lichaam nodig?
Na dit hele verhaal heb ik 2 onderwerpen waar ik het licht op wil zetten voor je. En het hangt af van wat er in dit verhaal het meest bij jou is blijven plakken.
🐴 Bleef vooral de rek in de systemen plakken? Dan kun je nu een Equine Assessment strategie sessie aanvragen in de maand September en Oktober voor standaard 175 euro inclusief reiskosten. Dat betekent dat ik overal in NL kom en je in de maand September en Oktober maar 10 euro reiskosten betaald overal in NL voor een Equine Assessment Strategie sessie. Als je meer wilt weten kun je klikken op deze link: LINK
🐴 Bleef de vroegtijdige blessures van jonge paarden plakken? Dan geef ik op 3 verschillende data’s een nieuw webinar. Dit webinar gaat vooral over al mijn grootste inzichten van jonge paarden zodat jij niet dezelfde ‘fouten’ hoeft te maken als mij. Wat dit webinar extra bijzonder maakt is dat ik je meeneem in de verhalen van 4 paarden die vrij jong zijn overleden. Twee van deze paarden zijn op de dissectie tafel gekomen en hebben daar hun verhaal compleet gemaakt. Ik neem je mee door hun verhaal in leven en de informatie die we uit de dissectie hebben gehaald zodat jij jouw jonge paard het beste kunt ondersteunen en vooral voorkomen van de verminderde rek of blessures op lange termijn.
Klinkt dat interessant voor jou? Dan kun je de pagina bekijken door op deze link te klikken: LINK
Ik hoop je snel te mogen ontmoeten!
Via het bovenstaande formulier kun je jouw vragen stellen. Ik help je graag!
0681634671
info@malise.nl
Barneveld
Overal in Nederland
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |