Nieuwe Malise

Hoe meer ik los laat hoe meer ik terug kom bij de kern. De kern van waarom Malise is ontstaan, wat ik er mee wil bereiken en wat ik zelf wil met mijn paarden. 

Ik hoef geen lintje op de wedstrijd, ik wil dansen. Ik wil geen perfect paard, ik wil een wild en vrij paard. Mijn paarden moeten niks, ik wil dat ze mee willen. Ik wil dat ik kan denken en zij doen, omdat zij het ook willen. 

Door dat ik los kan laten is er een nieuwe methode ontstaan, mijn methode. Mijn mengelmoes van alles wat ik heb mogen leren, mijn eigen interpretatie van de lessen die ik heb geleerd. 
En dat, die methode, het werkt! 

We staan in het begin. Het begin van Malise, het begin van de nieuwe methode. 

Vrije paarden die samen met ons willen en kunnen presteren. Presteren zonder dwang, presteren zonder moeten. 
Niet meer presteren maar magie. 

De stem van het paard wordt gehoord. 

www.malise.nl

Foto: Nikki de Kerf

Jonge paarden rechtrichten

Wauw! Gister hebben Nanouch en ik Lola weer gereden. Ik als begeleiding op de grond voor Lola maar ook voor Nouch. 

Zoals jullie weten heb ik een methode ontwikkeld waarbij ik paarden in balans helpt puur vanuit zit en wetenschappelijk onderzoek. 

Nu werd Lola tijdens het draven best wat narrig, oortjes naar achteren en boos haar hoofd in de lucht gooien. Niet heel ernstig maar niet ontspannen. Ik zag dat haar wervelkolom een bepaalde kant op geroteerd was waardoor ze scheefheid liet zien. Ik liet Nanouchka iets doen in haar zit en Lola reageerde hier meteen op. Ze werd recht, liet haar hoofd zakken en ontspande meteen. 

Het feit dat deze methode bij een paard werkt die nog maar 3, ik herhaal 3 KEER!!, gedraafd heeft is zo BIZAR!!!! 

Dit paard leert ontspannen en meteen op zit geholpen worden. Alles aan haar gezicht zei ‘ oh, wacht, dat is fijn. Dankjewel, ik wist al niet wat ik met mn lijf aan moest’.

Ze leert dat de ruiter haar kan helpen zonder moeizaamheid en flinke hulpen. Iets wat ik doe bij de bereden paarden en iets wat we dus nu ook al meteen kunnen leren aan de paarden die zadelmak mogen. 

Elke keer weer sta ik versteld dat wat we doen gewoon simpel weg bijna ALTIJD WERKT!!! 

Het werkt omdat het klopt, in het lichaam en in de geest van het paard. 

Binnenkort komt er meer over het nieuwe aanbod van Malise. Maar kan je niet wachten? Neem dan contact op voor de mogelijkheden. 

Www.malise.nl

Paard op de foto: Teach.

Laat los

L A A T. L O S 

Het hoeft allemaal niet nu, je doelen, je ambities, de prefecte houding. 

De mensen aan de kant van de bak. Op je stal, iedereen heeft een mening over hoe het moet. De juryleden die je tevreden wilt stellen. 

Het hoeft niet. Jij moet niks.

Het enige wat telt is dat je plezier hebt en dat na jullie training je paard blij, tevreden en rustig kijkt. 

Dat je de volgende dag met plezier en een rustig hoofd naar je paard gaat en dat je paard het zelfde plezier voelt als jij.

Geen enkel jurylid of stalgenootje kan op tegen de mening die het aller hardst telt, die van je paard.

Laat los, en ga samen genieten. De mooiste dingen komen uit loslaten. Herhaal tegen jezelf: ‘Ik moet niks, mijn paard moet niks, wat er ook gebeurd het is goed.’ 

En ga voelen wat voor wonderen er kunnen ontstaan in deze nieuwe vrijheid. 

 

Wil je een begin maken in het los laten? We hebben nog plek voor lesklanten (max. 35km van Barneveld af). 

Huilend te paard

Ik weet nog dat ik vroeger met Furtje huilend in de les op haar zat. Dat mijn armen pijn deden en dat ik wist dat ze niet gelukkig was maar gewoon weg niet wist wat ik moest veranderen. 

Die tijd, die dagen. Ik ben niet bang om toe te geven dat ik een groot aandeel heb gehad om Furtje kapot te rijden. Maar door haar ben ik wel knopen gaan doorhakken. Dit is hoe ik het niet wil. 

Nu, zeker bijna 10 jaar later weet ik dat mijn paarden wel gelukkig zijn, dat mijn armen absoluut geen pijn meer doen en dat ik met een gelukzalig en zacht gevoel van mijn paarden af kom. 

Het is als mediteren op je paard, elke spier en elke beweging, elke pas die ze zetten en maken voel ik en kijk ik of ze zichzelf optimaal kunnen laten functioneren. Een continue gesprek tussen mij en het paard. Elke pas en niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Of ze spanning hebben, iets heel moeilijk of te moeilijk vinden en wanneer ze me nodig hebben om iets te durven of te ontspannen. 

Een continue gesprek tussen mij en het paard. En dan een keer het antwoord krijgen 'aahhh, ja dit kan ik wel en nu doe je het goed.' 

Tja. Daar word ik gelukkig van. 

 

In de nieuwe cursus Trainen vanuit Biomechanica leg ik een groot deel van de theorie uit om op deze manier te gaan trainen. 

 

www.malise.nl

Foto: Nikki de Kerf

Een nieuw systeem? Deel 2. Elastische energie

Je paard de hemel in rijden begint met kennis over het paardenlijf, daarna komt de intuïtie over hoe te handelen om dit optimaal te benutten. 

 

Aller eerst is het belangrijk om te weten hoe een paardenbeen functioneert, de benen dragen immers het paard. 

 

Elastische energie wordt gecreëerd in de onderbenen en geeft een actie-reactie door in het lichaam. Het is het herstellend vermogen van de pezen in combinatie met de ligamenten als het paard beweegt. 

Je kunt het je inbeelden als een rubber elastiekje.

Dit elastiekje staat op stretch wanneer het been op de grond staat en komt terug naar de originele staat wanneer het been weer omhoog komt. 

In de 'stretch' periode slaan de pezen en ligamenten gezamelijk energie op, afhankelijk van hoe functioneel de botten en gewrichten opgebouwd staan en hoe de rug beweegt kan deze energie optimaal opgeslagen en vrijgegeven worden, wat resulteert in een licht en goed functionerend paard dat fijn en gezond te rijden is. 

 

Dit systeem is zo gebouwd door moeder natuur dat het paard enorme afstanden kan verleggen op hoge snelheid zonder dat het teveel spier kracht kost. 

Maar dus ook, als het goed functioneert, een ruiter kan dragen en daar geen of minder overbelasting van ervaren. 

meer lezen