Video's Malise

Blogs malise

Welke leeftijd zadelmak maken?

Op welke leeftijd kun je nou het beste zadelmak maken? 

 

Voor mij gaat het erom dat je realiseert dat groeischijven nog niet voltooid zijn tot een jaar of 8. Een onvoltooide groeischijf kan onder teveel druk zelfs niet meer goed gaan sluiten. Dat betekend dat die schijf dan altijd een zwakke plek blijft. 

 

Maar.

Er zit een maar aan. Ik denk namelijk dat de meeste paarden rond 3/4 zadelmak gemaakt kunnen worden ALS er rekening wordt gehouden met de belasting van het lichaam. 

Wat ik doe in het zadelmak maken is het grondwerk limiteren, niet over and over doen maar doen om iets uit te leggen en klaar. Geen eindeloze rondjes draven, niet longeren maar juist rechte lijnen gaan trekken. Ik leg het altijd eerst uit in stap, zou hou je het adrenaline level omlaag en belast je de gewrichten niet teveel. Daarna ga ik al beginnen met lichaamsbalans in de stap, dit doe ik door werken aan de hand. Maar echt alleen maar recht houden, geen toeters en bellen. Alleen de schouders recht en het activeren van de thoracic sling muscles. 
Zo doen we dat ook in het zadel. Eerst stappen en in balans werken. Als je paard eenmaal vertrouwen heeft in jou en in zijn lichaam hoeft er niet 'overige energie' uit voor je er op gaat. Lees mijn blog: https://www.malise.nl/2021/04/05/stappenplan-zadelmak-maken/


Terug naar de leeftijd. 
Het hangt dus af van welke belasting je je paard laat doen. Echter heb ik wel een aantal basis categorieën die ik check voor ik een paard aanneem. Naast het bekijken van eventuele afwijkingen in spieren, mobiliteit en beweging bekijk ik altijd: 

 

Categorie 1. Zwakke banden

Op het moment dat een groot paard in de groei zit kunnen de banden van een paard enorm zwak zijn. Als ik dan druk ga zetten op het lichaam kunnen de banden dit dus niet opvangen en komt er heel snel overbelasting op gewrichten, en dat willen we natuurlijk helemaal niet! Want overbelasting op gewrichten betekend vroegtijdig kans op artrose. 

 

Categorie 2. Overbouw

Overbouw betekend dat het paard nog wel echt enorm in de groei zit en dat de groeischijven voor een heel groot deel nog open staan. Hard groeien kan groeipijn geven, disbalans en ongemak. Het is dus niet handig als je paard nog vol moet bijgroeien (dus niet de hoogte of breedte in maar in verhouding komen) om dan te gaan werken aan balans en gewicht dragen. 

Stel je paard is wel in verhouding en lijkt stevig in zijn banden te zitten dan is het een kwestie van rekening houden met de nog onvoltooide groeischijven en de manier waarop je het zadelmak maken aanpakt. 


Waar ik geen fan van ben is energie 'eruit longeren' of longeren algemeen. Ik werk echt alleen met grondwerk, rechte stukken lopen en werken aan de hand als voorbereiding. 

 

Hiernaast zie je Gullie die 5 maanden in training heeft gestaan. Hij kon na 4 maanden al samen met zijn eigenaar lopen maar ze wilde graag dat haar dochter van 14 er ook op kon rijden dus hadden ze een maandje er aan vast geplakt. Met Gullie heb ik 3 a 4 keer per week gewerkt met een tijd verschillend tussen 10 minuten en 45 minuten. En wat een verschil heeft dit paard doorgemaakt! Zowel lichamelijk als mentaal! 

 

Gullie was overigens 3.5 toen hij bij ons kwam. Op de foto bovenin lijkt hij wat overbouw te hebben maar dit was gelukkig in het echt niet zo. 

 

Wil je meer weten over onze manier van zadelmak maken? Bekijk dan het Jonge paarden programma of neem contact op!

Stappenplan zadelmak maken

Een 8 delig stappenplan voor het beleren van jouw paard! 

 

Ik heb altijd gezegd dat een stappenplan niet kan omdat elk paard anders is en altijd een individu. En dat blijft, maar steeds vaker merk ik dat ik in mijn trajecten en trainingspaarden een rode draad heb die altijd wel een beetje hetzelfde blijft. En in deze blog ga ik dat kort toelichten. 

 

Dus hier gaan we. 

 

Stap 1. Weet wat je wilt. 

Jij als trainer moet weten wat je wilt van je paard. Of je nu gaat wandelen, grondwerk doen of wilt gaan rijden. Jij moet weten wat je wilt dat je paard doet en wat je paard mag en dat moet je rustig en duidelijk vragen. Wees helder. 

 

Stap 2. Toon begrip. 

Leer je paard kennen en paarden algemeen. Paarden zijn vluchtdieren en instinct dieren. Ze werken met hun zintuigen en die werking moeten ze kunnen uiten om zich veilig te voelen. Wist je bijvoorbeeld dat een paard alleen diepte kan zien in het midden van zijn zicht? Daarom kijkt hij altijd naar beneden bij een plas! Of dat paarden geluiden van 5km afstand kunnen horen?! Ik vind het dan dus ook niet erg als mijn paarden ergens naar willen kijken of alert zijn op hun omgeving. Heel normaal ook dus! Dit brengt me naar stap 1, als je wilt dat je paard iets doet en hij doet het niet vraag je dan dit af: 
- Is het omdat hij het niet snapt? 

- Is het omdat hij het niet wilt? 

- Is het omdat hij het niet kan? 
In het laatste geval betekend dat dat hij zijn zintuigen wilt uiten. Wilt kijken of ontdekken om zich veilig te voelen. Dit kan ook betekenen dat hij ergens nog niet langs wilt, dwing het dan ook niet af maar bouw het geleidelijk op. 

 

Stap 3.  Grondwerk 

Ik begin altijd met gewoon aan de hand lopen. Stoppen als ik stop, lopen als ik loop. Leren om op de druk van het halster te reageren. Maar ook hier juist gebruik maken van de zintuigen. Laat een paard ruiken, kijken en voelen. Leer een paard dat hij mag ontdekken! Juist als hij bij jou is want jij bent de 'safezone' en bied hem de mogelijkheid om paard te zijn.

Als je dan klaar bent met hem te laten ontdekken geef je een zachte grens aan en ga je weer verder met wat jij wilt (denk aan stap 1). 

Daarnaast werk ik met wat afstand tussen ons in. Dus reageren op mijn lichaamstaal, aan een leadrope bijvoorbeeld. In dit deel gaat het om meebewegen met elkaar, op elkaars snelheid reageren, hem uit je ruimte kunnen vragen en ontspanning/ aanspanning kunnen geven aan je paard. Dit helpt om connectie/verbinding te vormen, je paard open te stellen voor hulpen en hem alert te maken op jouw lichaamstaal. 

 

Daarbij leer ik hem in die lichaamstaal hulpen wel al wat stemhulpen, zoals 'ho'. De ho is namelijk een redelijk belangrijk onderdeel haha! 

 

Je kunt desensibilisatie ook doen maar de grootste desensibilisatie is het vertrouwen wat je paard in jou gaat hebben, niet wat hij allemaal op en over zijn lijf kan. 

 

Stap 4. Lichaamsbalans!
Ja juist nu al! Voor dat je er op gaat. Zelfvertrouwen komt niet uit de buitenwereld en wat voor dingen hij allemaal kan doorstaan maar juist uit hoe hij zich voelt!

Als je paard zich goed voelt bij jou is de volgende stap dat hij zich goed gaat voelen bij zichzelf. Jij moet er straks op, dat betekend dat er extra gewicht bij komt. Nu kan hij zichzelf misschien nog makkelijk weg krijgen in een spannende situatie maar met extra gewicht (zeker bij een jong paard) wordt dat heel moeilijk. Als hij nu al leert om zichzelf enigszins recht te houden stapt hij straks zo met je weg! Zonder bokken, rennen of onzekere angstige gevoelens. 

Ik doe dit door werken aan de hand. En dan dus niet werken aan de hand met allerlei toeters en bellen maar echt alleen maar simpel rechthouden. Gewoon recht. 

Schouders recht, that's it! Goed te verteren voor een jong paard en opgave genoeg voor nu! 

 

 

Stap 5. Het zadelmak maken 

Jaaaaaa spannend! Eigenlijk dus niet. Nu hij jou en zichzelf meer vertrouwd kunnen jullie echt bijna alles al aan samen. Dan is het alleen maar kwestie van blijven luisteren en signalen oppikken wat hij wel of niet fijn vind in dit proces. Ik ga er altijd eerst lekker bareback op, geef hem kriebels of aai hem vanaf zijn rug. Dit moment is voor mij zo mooi, echt even samen zijn en hem helemaal vertrouwd krijgen met mij op zijn rug, ik neem hier dan ook ruim de tijd voor. Van wennen bij het opstapje tot druk op zijn rug tot mijn been er overheen. Als ik aan die momenten denk onthou ik alleen maar de zachte vachten, zon op de manen, liefdevolle briesjes en het moment dat hij nieuwsgierig omkijkt wat ik aan het doen ben. Mooi moment dus! Dit kan ook alleen als je elkaar vertrouwd. Ik laat ze ook altijd aan mij ruiken of even een hapje geven (natuurlijk niet bijten) maar onderzoekend laten zijn. 

 

Met zadel en singel introduceren doe ik dit ook gewoon stapje voor stapje. Nogmaals, je paard vertrouwd je. Het enige wat nu nog kan fout gaan is als je te snel wilt en zijn vertrouwen beschadigd. Neem dus de introductie stapje voor stapje. 

Net als met hangen. Voet in de beugel dat is een stap. Gewicht op het zadel ook een stap. Hangen en zitten zijn allemaal stappen apart waar je de tijd voor moet nemen. 

 

Stap 6. Het rijden 

Ik doe altijd eerst een paar stapjes zelf met zadel (dit doen ze ook vaak uit zichzelf en omdat ze 'ho' al snappen gaat dat altijd goed), daarna introduceer ik degene die er op gaat rijden aan het paard. Ik blijf vanaf deze fase op de grond. Waarom ik er zelf niet op ga? Ik heb gemerkt dat paarden echt heel veel steun (ook in hun lichaamsbalans) aan mij hebben op de grond. Ze komen naar me toe als het te eng wordt ipv dat ze gaan bokken, ik help ze in hun disbalans en help ze in hun ontspanning als ze dat even verliezen. De ruiter doet in deze fase alleen meebewegen, centered riding en gaat op lichaam sturen en harder/zachter. 

 

Stap 7. Stapjes uitbreiden! 

Vanaf hier gaat het er om dat je er voor hem blijft zijn, ook in het zadel. Je blijft luisteren naar zijn lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen, gaat niet over grenzen en helpt hem door middel van jouw lichaam in zijn balans. Nu kun je gaan sturen, been introduceren, draven, de bak in en samen los door de bak! 

 

Stap 8. HAVE FUN! 

Ga samen plezier maken, ontdekken en elkaar blijven helpen om het beste er uit te halen. Maar doe het mentaal en fysiek verantwoordelijk en met begrip voor het dier waar je mee samen werkt. 

 

Ze zijn heel bijzonder en als je de juiste stappen onderneemt kan jullie avontuur het avontuur van jullie leven worden! 

 

Wil je meer weten? Neem dan contact op via contact of 0681634671

Spanning tijdens het rijden

SPANNING TIJDENS HET RIJDEN
 
Je paard schrikt vaak, wilt niet langs een hoek of bouwt veel spanning op langs één kant van de bak. Heel vervelend natuurlijk maar hoe los je het op?
 
Ik kijk altijd naar 2 dingen. Is het fysiek of mentaal?
Als het fysiek is kijk ik naar hypertrofie en atrofie (compensatie spieren/verschil en functie), beweging van de ledematen en van de gewrichten, hoe het lichaam functioneert en of het zenuwstelsel 'aan' staat.
Als het mentaal is kijk ik naar onderlinge communicatie tussen jou en je paard en de omgeving.
 
9 vd 10 keer zijn deze spanningsproblemen fysiek. Ja, heel vervelend om te horen maar het is dus niet op te lossen met een trucje. Je moet verder kijken. Paarden zijn vluchtdieren en als ze niet het idee hebben dat ze goed kunnen weg komen (door bijvoorbeeld disbalans of fysieke problemen) dan bouwen ze snel spanning op. Het kan ook zijn dat door fysieke blokkades zenuwen geblokkeerd worden of geïrriteerd. Dit kan ook zorgen voor een overbelast zenuwstelsel wat prikkels niet goed kan verwerken.
 
En wat nu? Dan kijken we of het fysieke stuk uit schade en blokkades komt of uit disbalans. Disbalans heeft ieder paard maar schade maakt dat nog een stuk erger en als er dan een ruiter op de rug komt geeft dat alleen maar meer onstabiliteit.
 
Uiteindelijk is de vraag of er meer nodig is of dat we gaan werken aan de balans. En als we gaan werken met een paard met spanning door disbalans is het belangrijk dat jij weet hoe zintuigen werken en wat voor dier een paard is.
Dat klinkt misschien raar maar het is mega belangrijk om empathie en begrip te hebben voor waarom een paard doet wat hij doet. Als je dat niet kunt geven ben je voor een paard nog onveiliger en gaat hij het nog meer zelf proberen op te lossen en dus vervallen in instinct.
 
En als we 1 ding niet graag willen aansterken is het instinct, dat betekend namelijk altijd meteen wegrennen, spoken of ergens absoluut niet langs gaan uit voorzorg.
Jullie moeten met zijn 2e een vertrouwensband krijgen. Dat je je paard gerust kan stellen en vertellen dat je er voor hem bent, niet overvraagt maar juist helpt en bovenal naar hem luistert. Daarnaast moet je paard meer zelfvertrouwen in zijn lichaam krijgen. Methodes die zorgen dat het paard meer vertrouwen krijgt in de omgeving kan maar uiteindelijk moet het komen uit het paard zelf om het blijvend en paardvriendelijk te maken.
En als er iets is waar een paard zelfvertrouwen van krijgt is het lichamelijke balans dan volgt mentaal namelijk ook! Doe je het andersom dan zal er altijd wat knagen bij het paard zelf.
Mijn manier van werken gaat vanuit het paard, wij moeten dus het paard gaan begrijpen en niet andersom. Wij zijn ten slotte degene die ons paard moeten gaan leiden, niet andersom.
 
Dus, we starten met begrip.
Zintuigen en instinct werken samen. Wist je dat een paard geluiden al van 5km afstand kan horen?! En dat paarden alleen diepte zien in het midden van hun zicht? (daarom kijken ze altijd eerst naar beneden bij een plas). In situaties waar ze alleen zijn (zonder kudde genoten en zonder een goede leider) worden deze zintuigen op hyperactief gezet en gaat het paard volledig draaien op instinct. Ik hoor iets, ik zie iets, ik ruik iets en ga weg. Ik overleef. Wij gaan daar begrip voor hebben en ze niet dwingen iets te doen waar ze zich niet veilig bij voelen. Stapje voor stapje.
 
Zo ook begrip voor de stress die het geeft als je een ruiter moet dragen in disbalans en ongemak.
 
Als de communicatie beter verloopt gaan we verder met werken aan de hand, zonder een ruiter op de rug is het allemaal wat makkelijker. Niet nog extra gewicht om je zorgen over te maken. Zo kan jij als trainer ook meteen beter zien wat er nou eigenlijk gebeurd in het lichaam!
Daarna gaan we onder het zadel daar mee verder. Echt alleen de basis.
Je paard rechthouden, uitlijnen en begeleiden in de ontspanning. Zo kan je bergen verzetten!
 
Wil je meer weten? Neem dan eens contact op met: www.malise.nl of 0681634671

Jonge paarden rechtrichten

Wauw! Gister hebben Nanouch en ik Lola weer gereden. Ik als begeleiding op de grond voor Lola maar ook voor Nouch. 

Zoals jullie weten heb ik een methode ontwikkeld waarbij ik paarden in balans helpt puur vanuit zit en wetenschappelijk onderzoek. 

Nu werd Lola tijdens het draven best wat narrig, oortjes naar achteren en boos haar hoofd in de lucht gooien. Niet heel ernstig maar niet ontspannen. Ik zag dat haar wervelkolom een bepaalde kant op geroteerd was waardoor ze scheefheid liet zien. Ik liet Nanouchka iets doen in haar zit en Lola reageerde hier meteen op. Ze werd recht, liet haar hoofd zakken en ontspande meteen. 

Het feit dat deze methode bij een paard werkt die nog maar 3, ik herhaal 3 KEER!!, gedraafd heeft is zo BIZAR!!!! 

Dit paard leert ontspannen en meteen op zit geholpen worden. Alles aan haar gezicht zei ‘ oh, wacht, dat is fijn. Dankjewel, ik wist al niet wat ik met mn lijf aan moest’.

Ze leert dat de ruiter haar kan helpen zonder moeizaamheid en flinke hulpen. Iets wat ik doe bij de bereden paarden en iets wat we dus nu ook al meteen kunnen leren aan de paarden die zadelmak mogen. 

Elke keer weer sta ik versteld dat wat we doen gewoon simpel weg bijna ALTIJD WERKT!!! 

Het werkt omdat het klopt, in het lichaam en in de geest van het paard. 

Binnenkort komt er meer over het nieuwe aanbod van Malise. Maar kan je niet wachten? Neem dan contact op voor de mogelijkheden. 

Www.malise.nl

Paard op de foto: Teach.

Een nieuw systeem? Deel 3. Rotatie vd wervelkolom

Over de rug gesproken, laten we naar het volgende onderwerp gaan en dat is de rotatie van de wervelkolom. 

 

In het onderzoek van de equine veterinary journal (1980) wordt uitgelegd dat er bijna geen laterale of roterende beweging van de ruggengraat mogelijk is. 

Het idee van je paard 'rond' rijden kan dus lichamelijk niet! 

Ik quote (in het nederlands): 'de totale mogelijkheid van de beweging van de paardenrug was maar 53.1mm onder deze experimentele condities.'

Dit betekend dat een paardenrug in het totale (dus vetricale en roterende beweging) maar 53.1mm TOTAAL kan bewegen!

Ik quote (in nederlands): 'de mogelijke beweging  de flexibiliteit van de rug) was teruggevallen naar ongeveer 10.0mm op T10-L2 tot 3.5mm op T18-L1. De totale mogelijkheid van beweging van T10-L2 in ventroflexie  (hoofd naar beneden) was 31.0mm en in dorsiflexie (hoofd omhoog) 22.1mm.'

Dit betekend dat de paarden rug dus niet extreem rond of hol kán worden omdat hij maar ongeveer 3 cm in . 

Wat wel kan is dat de spieren rondom de ruggengraat gespannen raken en wat ook kan is dat er een 'lift' van de wervelkolom en spieren komt. 

Dit is het gevoel wat ruiters vaak omschrijven als 'de hemelse lichtheid van een gedragen paard'. Omdat het paard met een lift in de rug zichzelf kan dragen en dus ook jou zonder daar in zwaar te worden voor. 

Alles gaat namelijk dan met lichtheid, het draaien van de wervelkolom in de juiste richting, de elastische energie vanuit de benen en dus kunnen de hulpen van de ruiter voor de desbetreffende oefening zo klein mogelijk zijn omdat het paard zichzelf al kan dragen. 

De mobiliteit van de wervelkolom is dus heel weinig. 
De spieren om de rug heen zorgen dus eigenlijk niet voor stretch maar voor stabiliteit. 

Dit is ook de reden dat de overflexie van het paard (ook wel rollkur genoemd) een paard niet helpt om functioneel te bewegen. 
Net als het systeem van lang en laag. 

De spieren in de rug zijn niet gemaakt om de bewegingen soepeler te maken maar juist om de bewegingen stijver en stabieler te maken. 

 

Een makkelijke uitleg van de rotatie van de wervelkolom is bijvoorbeeld een links of rechts gebogen paard. 

Alleen dit ziet er dus niet uit als of het paard in een bochtje loopt maar dit gebeurd in de rug. 

De wervel kan naar links en naar rechts roteren. Bij een links gebogen paard roteert de wervel onderlangs naar rechts en komt de wervel naar links te staan. 
Hierdoor voel je rechts meer buik tegen je been en wordt het paard rechts sterker.

En hierdoor wil het paard dus ook niet om je binnen been komen op de rechter hand omdat dan de rotatie in de wervelkolom moet veranderen. 

Heeft het zin om dan door te vragen met je binnenbeen? Nee, niet als je niet weet waar je binnenbeen voor is. 

Je binnen been is voor het binnen achterbeen en je lichaam is voor de rotatie, met alle hulpen van je lijf kun je vragen of het paard zijn/haar rotatie wilt veranderen. 

Niet alleen door het binnen achter been te vragen maar door bepaalde oefeningen te rijden zoals bijvoorbeeld een schouder binnen-waards. 

Maar ook hier is het belangrijk dat je weet wát een schouder binnen-waards is en hoe deze goed uitgevoerd moet worden. 

 

Wil jij nou weten hoe je jouw paard kan begeleiden in zijn rug? Neem dan contact op met Malise!