Elk traject weer wordt ik er aan herinnerd dat paarden niet op te haasten zijn.

Elk traject heeft zijn eigen proces, elk paard heeft zijn eigen proces en dat wat wil ontstaan, ontstaat. Iets wat we kunnen leren van paarden als je het mij vraagt.

Ik krijg wel eens de vraag ‘Wanneer is het dan de tijd om op te stappen?’ En eigenlijk is altijd het antwoord: ‘Dat voel je vanzelf, dat gaat vanzelf’

Want dat gaat ook vanzelf.. Als alle puzzelstukjes op de juiste plek beland zijn dan gaat zoiets vanzelf. Het ontstaat als het ware als een soort van Laura Croft puzzel. Elk scharniertje klikt in het juiste slot en voor je het weet zit je op je paard!

En grappig genoeg, elke keer als ik voor de eerste keer echt op de paardenrug zit van mijn geliefde trainingspaarden, kijken ze me aan met ’Nou, oke, daar zit je dan. Lekker dichtbij. Leuk! Zullen we gaan?’

En heel vaak willen ze dan al bijna als tweede natuur doen wat ze hebben geleerd, namelijk ademhalen, loslaten en in beweging komen. Of, zoals sommige paarden, lekker op onderzoek uit. Hoofdje laag, nog even grasjes pakken of hoofdje naar mij toe (even een knauw in mijn voet, helemaal terecht natuurlijk haha) of even het opstapblok nog een keer besnuffelen.

Of je er nu op zit of er naast, met zoveel vertrouwen maakt het ze toch niet zoveel meer uit. En dat merk je als alle scharniertjes van de voorbereiding in elkaar klikken.

Beleren is een kunst. En zo mag het wat mij betreft ook behandeld worden, niet als sport of rodeo of snelle hap maar als kunst. Puur, eerlijk en veilig.

De kunst van vertragen

De kunst van het luisteren

De kunst van het aanvoelen

De kunst van het begeleiding geven precies wanneer nodig

Het is ook leuk, samen met je paard zo’n reis afleggen. En.. Ook jij kan het. Eigenlijk, bijna iedereen kan het. Als je maar weet wat je zoekt.

Ik zoek verbinding, een veilige haven voor mijn paard te zijn, ik zoek contact en connectie. Liefde en begrip voor elkaar. Ik zoek geen hard regiem of strakke kaders. Ik zoek geen stap voor stap maar meer een stap per dag.

Ik zoek geen snelle handel maar eerder trage zooi. Langzaam, op het woord van het paard, op de stem van het paard. Wanneer iets kan, wanneer het wil ontstaan, wanneer het wil gebeuren.

Het komt wanneer het komt, mits je de juiste puzzelstukken legt.

Leuk he? Puzzelen. Ik vind altijd van wel.

Gratis e-boek

In 5 stappen meer verbinding met jouw jonge paard

In dit e-boek neem ik je mee door de 5 stappen naar verbinding. 

Ik heb mezelf afgevraagd wat nou goede en toepasbare tips kunnen zijn die je zelf al kunt ondernemen die jouw dichter bij je paard brengen, en daar zijn deze 5 stappen uit gekomen. 

Elke stap is uitgebreid uitgelegd en heeft foto’s ter inspiratie. Ik hoop dat je er veel aan zult hebben!

Meld je hieronder aan om deze waardevolle gratis download te krijgen!

Marketing door