VERKENNEN- VERKENNEN- VERKENNEN

Als jong paard, onervaren in de mensenwereld, is alles nieuw. Alle hulpen, alle vragen, alle dingen op en om je heen. Als trainer is het belangrijk om een jong paard dan ook alles te laten zien, op zijn tempo en het liefst zonder overprikkeling.

Wat ik vaak zie is dat we denken ‘als hij maar alles heeft gezien’ of ‘ik wil graag buiten wandelen zodat hij daar braaf wordt’ maar vaak gaat het minder om dat ze alles hebben gezien maar voornamelijk over HOE ze het hebben gezien.

Bij ontdekken moeten paarden zich veilig voelen, gesteund en niet opgehaast of beperkt.

Soms, als een paard herhaaldelijk over iets blijft ‘vallen’, pak ik het object waar hij of zij naar kijkt of ga ik er heen. Als ze willen kunnen ze mee komen en anders kunnen ze iniedergeval zien dat ik er ook bij kan.

Als ze eenmaal zien dat dat oke is durven ze vaak zelf ook te gaan ontdekken, en dat is nou een belangrijke skill die ze nodig gaan hebben!

Bij iets engs durven ontdekken op hun eigen manier (ja ook als dat er in bijten is!) krijg je een paard wat de wereld ziet als een ontdekking en een veilige plaats om te spelen.

Focus komt altijd na veiligheid. Je paard moet zich eerst veilig voelen in de omgeving en met jou, dan kun je focus momenten gaan vragen.

Op de foto’s zie je Graigor die zijn harnachement ontdekt, gekke geurtjes waar hij graag even de tijd voor neemt en ook aan het eind even een hapje van wilt nemen.

Na het ontdekken kwam dan een release. Even kauwen, even schudden, een zachter oog of een zucht. Na de release was hij opener, meer oke met het harnachement en heb ik de singel kunnen op doen en uiteindelijk zelfs de lange lijnen kunnen introduceren.

Sommigen paarden gaan wat sneller als de ander maar bij elk paard gaat het erom dat er genoeg tijd wordt genomen om het paard het gevoel te geven dat hij veilig is en dat er naar hem geluisterd wordt.

Wij mogen dat gevoel aan de paarden gaan geven.

Zadelmak maken, beleren, hoe je het wilt noemen gaat voor mij er niet over dat ik de paarden train op een manier waarbij IK altijd controle heb en denk dat ik dan veilig ben. Ik wil ze trainen en opleiden dat ze weten dat zij veilig zijn, zodat zij zich goed voelen, want dan ben je veilig..

Voelt je paard zich veilig, dan ben je veilig.

Gratis e-boek

In 5 stappen meer verbinding met jouw jonge paard

In dit e-boek neem ik je mee door de 5 stappen naar verbinding. 

Ik heb mezelf afgevraagd wat nou goede en toepasbare tips kunnen zijn die je zelf al kunt ondernemen die jouw dichter bij je paard brengen, en daar zijn deze 5 stappen uit gekomen. 

Elke stap is uitgebreid uitgelegd en heeft foto’s ter inspiratie. Ik hoop dat je er veel aan zult hebben!

Meld je hieronder aan om deze waardevolle gratis download te krijgen!

Marketing door