De paarden en hun verhaal

Wise Guy

 

 

 

Bijnaam: Wisey, Wise en Pompom 

 

Wisey, een echte clown en een prachtig zielsmaatje. 

 

Ondertussen heeft Wise al heel wat meegemaakt in zijn rol als gezelschapspaard. Voor Kryptonite, Furtje en nu Teach. Maar ook voor mij. 

 

Zijn karakter is echt humoristisch en hij zorgt altijd dat het gezellig is op stal. Het is dan ook een echte Welsh en dat zorgt ook voor de nodige doerak acties. Pfoe, een echte Wiseguy.

 

Maar onder de clownige oppervlakte zit een hele gevoelige, lieve pony. Die eigenlijk alleen maar heel graag bij je wilt zijn en stiekem ook wel best wat begeleiding zou willen. 

       

Afstamming: Laithehill Amadeus x Glansevin Graffiti 


Teach

 

Bijnaam: Teachie, Teach en Lieverd 

 

Teach kwam binnen in 2019 als trainingspaard. Het verhaal was best heftig. Van Engeland naar Nederland, proberen te beleren, verkoop, weer proberen te beleren en uiteindelijk bij mij. 

 

Ik heb hem 6 maanden begeleid met de kennis van toen. Helaas bleef informatie niet hangen en kon ik bijna elke dag weer opnieuw beginnen. Zijn eigenaren wilde het aller beste voor Teach en wiste dat hij echt veel tijd nodig had. Niet alleen tijd, maar een kudde en veilige plek. Samen hebben we de keuze gemaakt dat Teach voor altijd bij mij mocht blijven, als leerpaard. 

 

En dat doet hij.. Hij leert mij over zijn lichaam, zijn geest en hoe ik hem kan helpen. 

 

Door met hem te werken aan een ijzersterk management, hersenwerk, werken aan de hand en veel liefdevolle aandacht kan hij heel langzaam het vertrouwen in de mens, en in zichzelf, terug vinden. 

 

Hij is nu zelfs zo vertrouwd dat hij de eigenaren kan helpen met Balans training! En ondertussen bouw ik verder met hem aan de basis. Zonder verwachtingen en met heel veel liefde. 

 

Afstamming: - In memoriam -

De liefdevolle paarden die mij in mijn reis hebben begeleid, uitgedaagd om te ontwikkelen en kennis hebben gegeven, hebben mij gemaakt in de trainer die ik vandaag de dag ben.

 

 Hun verhaal is mijn reis en ik ben deze paarden voor eeuwig dankbaar.

Fur Elise

Bijnaam: Furtje. 

Officieel: Remi's Fur Elise 

 

De aller eerste die mijn echte ontdekkingsreis heeft gestart. Zij heeft een stempel achtergelaten die niet te evenaren is. Haar hoefprint zit voor altijd in mijn hart en haar lessen zullen mijn gehele leven doorstromen, en doorstromen naar de vele andere paarden en eigenaren die ik mag helpen. 

 

Onze reis starte toen ik 14 was. Een vriendin van mij had les op haar en ik hielp opzadelen. Ik had nog nooit zo'n mooi paard gezien en vanaf het moment dat ik haar zag, heb ik haar nooit meer laten gaan. 

Toen ik 16 was wilde ik het anders. Ik was opzoek naar verbinding, geen verbinding vanuit sport maar vanuit connectie. Dus is ze met mij mee geweest op een hele week Horsemanship en rijden vanuit lichaamstaal in België. 

Toen ik 18 was had ze haar banden gescheurd rondom het kogelgewricht. Mijn kennis over het paardenlijf was niet optimaal en dus besloot ik haar te laten insemineren. 

 

Op mijn 18e verhuisde ik van Noord-Holland naar Gelderland. Zij ging mee. Het advies was nog steeds boxrust maar Furtje had er op een dag schoon genoeg van (en terecht). Toen ik zei 'kom meis, we gaan terug naar stal' dacht ze echt nee. Ze sprong naar voren en trapte naar achter, los was ze. En rennen dat ze deed! Ooh mijn hart.... Maar ze was zuiver?! Hoe dan? Vanaf die dag heeft ze geen pas, op dat been, meer kreupel gelopen en heeft ze ook nooit meer in een stal gestaan. 

 

Haar veulentje, Kryptonite, is het mooiste cadeau dat ze me ooit gegeven heeft. Naast haar onvoorwaardelijke liefde en vermogen om te vergeven.

 

De jaren na haar bevalling hebben we genoten van elkaar. Zij vooral van haar pensioen en andere paarden, ik vooral van haar zijn.

 

Op 21 Februari 2022 heb ik haar laten gaan. Ze was moe en had haar leven geleefd. Nu is ze samen bij de anderen en kan ze daar voor hen zorgen zoals ze altijd voor mij heeft gezorgd. 

 

Afstamming: Furinos x Lector


Kryptonite

 

Kryptonite.. Krypie, Kipperd, Kryp. Het wonder paard, het cadeautje en mijn zielsmaatje. 

 

Het was 8 juni 2015 vroeg in de ochtend. Na de 3e nacht waken was ik toe aan een stevig ontbijt thuis. Onderweg naar huis kreeg ik een aapje 'Ik zie twee oortjes in de wei liggen. Klopt dat??' 

Shit! Wat was ze snel, hoe dan? Ik was er net nog. 

 

Na aankomen op stal zag ik hem voor het eerst. Nog nat van het vlies. Furtje haar zoon en mijn lieve, lieve Kryptonite.

 

Hoewel ik had gehoopt dat ik mijn hele leven met hem kon delen was dat niet het geval. Door meerdere ongelukjes en valpartijen was zijn lichaam op 6 jarige leeftijd helaas op. Hij was sinds zijn 2e jaar af en aan fiks kreupel en aan het eind was hij gefrustreerd met zijn eigen lijf. 

 

Op 16 Februari 2022 heb ik hem laten gaan. Hij is aangeboden voor dissectie en ik ben elke dag bij hem geweest om te leren van zijn lijf en zijn verhaal. 


Door hem te kennen in leven en nu ook in de dood heb ik een immens mooi verhaal en kennis gekregen. Een cadeau voor de paarden die nog leven. Zijn verhaal zal nooit verloren gaan en gaat nog vele lieve eigenaren en paarden helpen. 

 

Afstamming: Harley VDL x Furinos


Highlight

Highlight.. Wauw, wat een paard. In 2015 wilde ik graag een sport paard voor mezelf kopen. Ik had hard gespaard en was er aan toe. Ik zocht alles af en opeens na weken zoeken was ze daar. 

 

Bij het kijken was ze erg wild. Stijgeren, rennen en onwijs veel spanning. Na de gehele show ging ik naar haar stal toe. In de semi donkere stal zag ik haar achter in staan en vroeg haar 'Hey meisje, wil je even met me mee naar buiten?' 

 

Eenmaal buiten leunde ze met haar voorhoofd tegen mijn buik. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat ze vanaf dat moment voor altijd in mijn hart gesloten zat, en ook zeker mee naar huis ging. 

 

Het leren kennen ging goed, ze was enorm lief en werkwillig. Wel erg gespannen en alert op de omgeving. Na een aantal maanden begon ik met het beleren van High. Pfoe.. Ik dacht dat doe ik wel even, High dacht absoluut niet. 

 

Door de reis met haar ben ik me meer gaan verdiepen in horsemanship, balans training en uiteindelijk ben ik in 2017 bij Equinestudies van Zefanja Vermeulen gekomen. 

 

Door de informatie van de anatomie, biomechanica en dissecties kwam ik er achter dat er iets echt niet goed met High was. Ik liet haar meerdere keren door de DA checken en na een aantal afspraken hebben we uiteindelijk in 2019 vastgesteld dat Highlight ECVM had.

 

Haar lessen hebben mij geleerd verder te kijken, net de juiste nuance te zoeken in leiderschap, verbinding en ontwikkelen. Zij heeft mij geleerd echt te luisteren naar de stem van het paard. Naar haar stem. 

 

En met dat luisteren heb ik haar op 8 juli 2019 laten gaan. Na vele maanden, al dan niet al jaren, strijden tegen iets wat aangeboren is, kon haar compensatie in haar lijf het niet meer bijhouden. Haar klachten gaven pijn, vermoeidheid en bewegingsproblemen. 

 

Highlight helpt, net als alle paarden in dit memoriam, nu nog met haar verhaal vele paardeneigenaren en paarden. Ze was een echte vechter, showstopper en allerliefste merrie met het meest vurige hart wat ik heb gekend. Zij leeft voort in mijn verhaal en mijn kennis. En daar ben ik haar altijd dankbaar voor. 

 

 

Afstamming: Johnson x Belissimo M


Rooney

Rooney was het paard van Lisa Portegies. 


Ik heb Roon bijna 6 jaar lang mogen begeleiden, zowel afstandelijker als intensiever. Met hem heb ik dan ook mijn echte start gemaakt als Centered Riding instructeur. 

 

Op 17 Februari 2021 heeft Lisa hem laten gaan wegens ernstige complicaties in zijn lichaam. Ze heeft hem de eer gedaan zijn verhaal te mogen vertellen op de tafel. En dat heeft hij zeker gedaan.

 

De reis was intens. Zowel in leven als dood. Zijn lichaam baande een weg door zijn ervaringen van vroeger en heden. Hij liet geen detail gemist. 

 

Zijn verhaal heeft mij verbindingen laten zien van het lichaam naar de praktijk en van de tafel naar mijn werk. 

 

Rooney is een enorm prachtig onderdeel van mijn reis geweest en is dat nog steeds met al zijn lessen. 

 

Ik ben voor altijd dankbaar dat ik hem heb mogen meemaken, trainen en onderzoeken. Door zijn verhaal helpt hij de jonge paarden van vandaag. 

 

Hij was een echte 'Good boy' en verschrikkelijk lief, vergevingsgezind paard. 

 

Afstamming: Don Romantic x Ragtime