Wie is jouw trainer?

> insert video<

Mijn naam is Manon. Voor mij zijn paarden meer dan een rijmaatje of dier waar je leuke dingen mee kunt doen. Ze zijn een way of living, een onovertroffen spiegel en ze hebben mij door de zwaarste momenten heen getrokken. 


Toen ik Malise startte, was het een coach bedrijf. Ik coachte mensen met angsten, depressie en keuzes maken. En hoe mooi ik het ook vond dat de mens zich zo kon ontwikkelen, wist ik dat ik meer wilde. Meer voor het paard. 

 

Ik ben begonnen met een eigen onderneming omdat ik 1.5 jaar daarvoor een auto-ongeluk heb gehad, waardoor ik niet meer goed kon lopen. Ik werd geforceerd om te stoppen met mijn toenmalige opleiding, mijn werk met de jonge paarden en het paardrijden. Ik ben niet zo van het opgeven dus wilde ik mijn toekomst met paarden wel voortzetten. Zo doende dacht ik, dan nu al mijn eigen onderneming. 

 

De gehele periode van ontwikkelen tot coach, een bedrijf opzetten en het coachen zelf heb ik nooit de hoop opgegeven dat ik weer met paarden zelf zou gaan werken. Hoewel het coachen van mensen zeker in mijn kracht ligt, lag mijn hart bij die van het paard. 

 

Het moment dat ik beter begon te lopen, zat ik op het paard. En elke pas en elke keer dat ik in de roundpen samen stond, wist ik dat ik verder wilde met trainen. Vanaf toen is mijn reis zich verder gaan ontwikkelen en zo ook mijn leven met paarden. 

 

Alle opleidingen die ik vanaf 2016 heb gedaan, waren grotendeels voor mijn toenmalige paard Highlight. Furtje, de oudste, was al met recreatief pensioen. Kryptonite en Wiseguy waren toen jaarlingen en stonden in de wei. Maar High, High had ik zelf gekocht voor de sport. Ik wilde graag met haar verder ontwikkelen in het rijden en de dressuur. Dan wel de dressuur vanuit het lichaam van het paard.

 

Hoewel mijn droom mooi was, dacht Highlight daar anders over. Ze stond regelmatig steigerend naast me en had een behoorlijke mening over behoorlijk veel onderwerpen. Ik liep met haar tegen zoveel 'problemen' aan dat ik het niet met alleen Horsemanship ging redden. Dus ik moest meer, voor haar. 

 

In die reis ben ik langs verschillende methodes gekomen om haar beter in haar lijf te laten zitten. Die kennis hielp me enorm, ook voor mijn andere paarden en de lessen of trainingspaarden. Maar voor High was het niet genoeg. 

 

Mijn reis maakte een grote omschakeling toen ik in 2017 Zefanja Vermeulen ontmoette. Haar kennis en kunde over de anatomie en biomechanica van het (individuele) paard opende voor mij een hele nieuwe wereld. Een wereld gezien vanuit de binnenkant van het paard. Niet uit de anatomieboeken maar de kennis van dissecties, en dus de paarden zelf. Eindelijk hun eigen stem, die op de tafel mocht spreken. En nu spreekt voor vele andere paarden. 

 

Uiteindelijk ben ik heel ver gekomen met Highlight. Centered Riding heeft mij een betere ruiter voor haar gemaakt en het balans-werk hielp haar een heel eind. Maar bij het laatste stukje kwam ik zelf niet. In 2019 heb ik haar laten onderzoeken op de genetische aandoening ECVM en had zij inderdaad ECVM aan c6 en c7. Het moment dat ik dit hoorde, zakte de grond onder mijn voeten vandaan. Het gaf heel veel verklaring maar ook zoveel verdriet. Na de diagnose heb ik nog geprobeerd haar verder te helpen maar in de zomer van 2019 gaf ze zelf aan dat ze klaar was met proberen. Voor haar had haar hele lijf zich al gevormd naar de asymmetrie van ECVM. Ik kon haar niet meer uit haar ongemak helpen en heb ik de keuze gemaakt haar te laten gaan. 

 

Vanaf 2019 is mijn kennis echt een stap dieper gegaan. Een stap in het lichaam en denken van een paard. Zo heb ik in 2019 ook Balance, een langdurig trainingspaard, op de tafel mogen bekijken en onderzoeken. Ik kon haar klachten direct terugzien in het lichaam. 

 

In 2020 heeft de eigenaresse van Rooney besloten hem te laten gaan wegens enorme slijtage patronen. Ik heb Rooney 6 jaar lang mogen begeleiden. Rooney zijn lichaam heeft mij, net zoals hij al in zijn leven had gedaan, immens veel geleerd. Ik kon zijn bewegingen koppelen aan de slijtage patronen die te zien waren in zijn gewrichten aan de binnenkant. Ik kon alles in het lichaam voelen en zien. En dat wat hij in leven deed gaf zijn geheimen vrij op de tafel. 

 

Ik ben een trainer van jonge paarden omdat ik het geweldig vind om een paard wat aan het begin van zijn leven staat te helpen om de mentale en fysieke schade die ik in de afgelopen jaren heb gezien te voorkomen. Ik hou van hun open blik, levendige geest en al hun mogelijkheden die ze nog hebben. Maar ik wil voorkomen wat ik heb gezien van mijn leermeesters.

 

Ik wil, net als denk ik iedere paardenliefhebber, de wereld een betere plek maken voor paarden maar ook hun eigenaren. Dat wat je niet begrijpt, zit soms in het lichaam verborgen. Soms doen paarden iets wat in het brein verklaarbaar is. Hun gedrag is te linken met hoe ze denken, hoe ze bewegen en wat ze jou vertellen. 

 

Zolang ik leef zal ik me inzetten om jonge paarden de kans te geven zich te ontwikkelen op hun tempo, hun niveau en hun kunnen. Daar hoor jij als eigenaar bij. Jij bent de sleutel tot het succes van je paard. 

 

Vanuit het paard, voor het paard. 


Opleidingen & cursussen

 

2013 Aneto Foresta: trainingsweek paardentaal & paardvriendelijk paardrijden

 

2014 MBO: Groenhorst paardenhouderij niv. 4 

 

2015 Dvd cursussen/ webinars: Parelli, Monty Roberts, Klaus Ferdinand, Marijke de jong 

 

2016 Caprilli coaching opleiding paardencoach

 

2016 Centered riding: Open clinic 

 

2016 Centered riding: Instructeurs opleiding Margreet Bouwmeester Level 1

 

2017 Alexander techniek: Workshop dag

 

2017 Caprilli: Persoonlijk traject paarden coaching 

 

2017 Centered riding: Update 4 daagse Margreet Bouwmeester

 

2017  Stal Mireille: Combi cursus werken aan de hand & rijden 

 

2017 Stal Mireille: Enkele longe cursus 

 

2017 Equine studies: Cursus Biomechanica 

 

2018 Centered riding: Update 4 daagse Sam Morrison 

 

2018 Equine bodywork: opleiding tot Equine bodyworker

 

2018 Jean Luc Cornille: 3 daagse cursus Italie 

 

2018 Civas klassikaal: Psychosociale basiskennis opleiding 

 

2018 Equine studies: Kinesologie taping cursus

 

2018 Equine studies: Whole horse dissection 

 

2019 HSP & Werk: Jaaropleiding sensitief leiderschap

 

2019 Equine studies: Whole horse dissection (Balance) 

 

2019 Dressage pro Online opleiding 

 

2019 Mestonderzoek voor paarden: Cursus 

 

2020 Equine studies: Whole horse dissection (Rooney)

 

2020- Heden: Functional Horse training by Thirza Hendriks 

 

2021- Heden: Equine studies volledige opleiding Mastery Horse Gait Analysis