Video's

Blogs malise

Levi zijn reis in het jonge paarden programma

Wat een prachtig dier is dit!
Levi is bezig met zijn balans. En dat is niet makkelijk! Hij heeft namelijk een extra rib aan zijn rechterzijde, die zit heel dicht bij zijn heupbot en je kunt je voorstellen dat dat heel vervelend is als zijn rib zijn heup raakt. Daarnaast heeft hij aan zijn linkervoorbeen flink litteken weefsel en is hij aardig vaak (door onvoorspelbaar gedrag) gevallen. Dit maakt dat zijn lichaam niet meer optimaal functioneert.
In het begin van zijn training heb ik me gefocust op een ingang naar communicatie. Doormiddel van hersenwerk en uitdagende spelletjes kreeg hij meer interesse in het werk met mensen. Pas daarna ben ik langzaam gaan werken aan de afspraken. Halthouden, achterwaarts, meelopen. Met het hersenwerk en de afspraken had ik genoeg vertrouwen in hem om in de bak te gaan werken met grondwerk op lichaamstaal. Spelenderwijs ben ik met hem gaan werken aan grenzen, reageren op hulpen en zijn lichaam loslaten. Dit ging met ups en downs.
Elke dag had hij uitdagingen. Van de maaier van de buren tot zijn eigen lichaam tot de overprikkeling die een jong paard met zo’n sensitief karakter kan hebben.
En elke dag liet hij steeds meer zien wat voor bijzondere jonge man onder zijn uitbarstingen zat. Hoe zacht, speels en ook klein hij is.
Toen we met zijn lijf bezig gingen en het opstappen zei hij nee. In plaats van dat hij trots werd, werd hij angstiger, overprikkeld en steeds minder in zijn vertrouwen. We hebben nog eens goed naar zijn lijf gekeken en de beslissing genomen om het rijden uit te stellen. Eerst de focus op de balans te leggen. En zo doende ben ik met hem gaan zoeken, weer naar een ingang voor communicatie maar dit keer over zijn lijf.
De eerste reactie was ‘Hier blijf je vanaf! Mijn lijf is van mij!!’. ‘Oke’, zei ik, ‘jouw lijf is van jou. Ik zal niet over die grenzen gaan. Kunnen we ze wel opzoeken denk je?’ Vroeg ik aan hem.
Elke training was een spel. Een onderling gesprek over wat wel en niet kon. Zoeken naar de grens en kijken of de grens dan bereikt was of dat ik nog wat meer door kon vragen.
En nu.. Wauw. De onleesbare handleiding is leesbaar geworden. Hij heeft duidelijke nee punten en die respecteer ik. Ondertussen krijg ik steeds meer ‘JA! Ik snap het! Ik kan dit!’ En elke keer als ik zie dat hij zijn oortjes rustig laten ontspannen, zijn lippen zacht op elkaar liggen en er kleine briesjes van aanspanning komen, krijg ik een euforische gevoel. Je ziet het.. Hij snapt het.
Hij kan het.
Ik ben zo trots en zo dankbaar dat ik zulke mooie paarden mag begeleiden in hun opleiding naar rijpaard. Soms duurt het langer en soms gaat het snel. Maar het is altijd een reis.
De maanden dat ze hier staan houd ik ze onder mn vleugels. Ik zet alles in om ze te helpen en zien zoals ze echt zijn. Met de mooie en minder mooie kanten. Ze zijn veilig. En niet alleen de paarden maar ook de eigenaar.
Nienke is een geweldig persoon voor Levi. Ze doet alles om te leren en doen wat hij nodig heeft en ook haar gaat het lukken. Ze mag zien hoe mooi haar grote stoere Levi is gegroeid en ze mag voelen hoe fijn hij praat met ons.
Dit is het. Dit is waarvoor ik me elke dag inzet, vroeg opsta en hard werk in de buitenlucht. Dit is waarvoor ik soms stress, zoek, mezelf gek denk en elke dag weer puzzelstukken verzamel.
Als dan aan het eind het paard zo zacht is, en de eigenaar samen met zijn/haar paard verder kan.. Dan is de reis bij mij compleet.
Levi en Nienke krijgen nog begeleiding na dit traject maar Levi mag mee naar een fijne paddock paradise. En als Nienke het even niet meer weet, dan ben ik er voor ze.

Trainen in een veilige omgeving

Deze dagen sta ik er bij als een geel eendje en train ik de paarden het meeste in hun veilige omgeving ⛈🐤💨
Waarom train ik ze niet in de bak?
Als je wilt dat een paard iets leert moet hij zich veilig genoeg voelen om te kunnen leren en focussen. Dat gaat niet als er een te uitdagende omgeving is (denk aan een enge bakrand met storm bomen, wind en regen of juist een nieuwe omgeving).
Op het moment dat de zintuigen van een paard een overload van prikkels krijgen door bijvoorbeeld storm (denk aan het ritselen van blaadjes, bomen, krakende takken, spul wat over het terrein vliegt en nog veel meer) dan kan het zijn dat je paard overprikkeld raakt en zich niet meer ontspannen op het leren kan focussen.
Als hij zijn taak heel goed kent kan hij deze misschien wel uitvoeren maar niet in ontspanning. En dat is nou net iets waar ik naar opzoek ben met die kleine jonge guppies.
Dat ze ontspannen kunnen leren wat het leven allemaal heeft voor spannende uitdagingen en taken die uit te voeren zijn. Dus dan doen we dat in een veilige omgeving

Anatomie les voor jou als eigenaar!

Gister hadden we een (spier) anatomie & palpatie dag voor de eigenaren van de trainingspaarden!
We hebben de basis van het hoofd, hals en borst besproken. Daarbij ook de belangrijke spieren voor basis balans training in dit gebied. Daarna hebben we in de praktijk bepaalde belangrijke spieren gevoeld bij verschillende paarden. Zo kun je verschil voelen en onderscheid maken tussen gezondere structuren en minder gezonde structuren.
Ik vind het heel belangrijk dat eigenaren een basis pakket met kennis krijgen om daar hun leven met hun paard op te bouwen.
Dat je snapt waarom ik bepaalde keuzes maak en dat die waarom vaak anatomisch en wetenschappelijk onderbouwd is.
Zo sta je als eigenaar sterk in je schoenen en kun je keuzes maken voor jou en je paard gebaseerd op feitelijke kennis en kunde. ❤️
Wist je bijvoorbeeld dat je de spier Levator Labii kunt indrukken en dat die de bovenlip optild? En dat onder deze spier een hele belangrijke zenuwbundel uitmond? EN dat jouw neusriem hier op kan drukken? Met dit soort kennis kun je keuzes maken die voor je paard fijner zijn en daarbij ook gedrag een goede verklaring geven (en gemakkelijk oplossen).
Volgende week zaterdag gaan we langs de pezen van de voorbenen en belangrijke spieren (voor jonge paarden en training) van de rug!

Jij als eigenaar ook in training?

Harry heeft zijn eerste balans trainingen gehad 🤩
Harry is een paard wat heel graag nadenkt en ook graag oplossingen zoekt. Dat maakt het voor mij als trainer lastiger want mijn gesprekspartner heeft heel veel gesprekstof en input in ons gesprek! Als ik als trainer die input weet te richten op wat de bedoeling is dan gaat Harry ook als een speer! Zo’n slimjoekel weer. 🧡
Voor mij gaat de basis balans voor jonge paarden eerst over het loslaten van eventuele spanning in het lijf en de verticale balans. Als dat bevestigd is ga ik al wat spelen met horizontale balans en zijgangen.
Ondertussen leert de eigenaar anatomie, biomechanica en de praktijk van de balans training (en nog veel meer). Daar kan de eigenaar dan weer mee verder als ze bij mij klaar zijn!

De start in het lichaam

Harry pakt het balans werk super op! 🤩
Voor de jonge paarden start ik altijd met het uitleggen van wat we gaan doen en die bevestig ik met de (stem) hulpen die we al ondering hadden bevestigd. Daarna gaan we beginnen met de basis verticale balans en ontspanning van het lijf.
Zo leert Harry dat als hij buigt hij zijn kaak ook kan ontspannen in die buiging! Zo komt zijn ribbenkast ook mooi mee en laat hij zijn hals los. Zo ontspant hij niet alleen fysiek maar ook mentaal.
Als paarden leren hoe ze hun spieren kunnen coördineren en hoe ze bijvoorbeeld een goede buiging en volte kunnen maken zonder stress en spanning krijgen ze zoveel meer vertrouwen in zichzelf als er een persoon op gaat zitten. Daarbij helpt het slijtage en compensatie patronen voorkomen 💪
Eerst een goede basis, dan verder!